PROVKÖRD: 2019 Kia Proceed 1.6 T-GDi 7-DCT (204 hk)

En solig vårdag och 7 dagar efter förra veckans spännande provkörning av Kia e-Niro samt Ford Mustang styrde undertecknad återigen kosan till Lindesberg. En trevlig och tillmötesgående ägare lånade ut nya Kia Proceed till mig.

14 km räckvidd berättade färddatorn och när jag flyttade blicken till infotainment-skärmen kom det upp en fråga om jag vill söka efter bensinstationer utifrån min nuvarande position. Smidig funktion.

På det svarta dellädret med mockaimitation körde jag in i Lindesberg för att tanka några liter. En vill inte bli stående med en lånad bil. Inga konstigheter.

Färden gick vidare på 30-skyltade gator som fått sin beskärda del av tung trafik genom åren. Svaga gupp i korsningarna och spårig asfalt.

En viss stötighet infann sig men ska man köra runt med breda däck (225/40) på 18-tumsfälgar är det en uppoffring man får göra. Du kan säkerligen köpa mindre fälgar om du tycker att det passar bättre.

Vi kör vidare

Upp för branta backen i 50 och jag hade hittat sport-knappen. Bilen blev märkbart mer på tårna och det brummade lite goare bakifrån. Fram till dess var det tyst som i kyrkan inne i bilen.

Jag upplevde samma sak i Kia e-Niro, att de jobbat på bra med ljudisoleringen. De ljud som kom verkar komma bakifrån. Ett längre test kan berätta om detta var en tillfällig upplevelse eller inte.

Två bilar i en kaross

Vid långsam stadskörning går bilen fint som de flesta bilar gör. Först vid strax under 4000 varv per minut blev det åka av. Att det bara sitter en 1,6-liters fyra under huven är svårt att vrida sitt huvud runt. Visserligen med turbo men visst är det gott att kunna ha hög körbarhet på låga varv och buskänsla högre upp i registret?

Två bilar i en kaross i den meningen att du får en stabil, praktisk levnadskamrat i vardagen och på helgerna kan du busa till det utan att försaka utrymme för passagerare eller last.

Bilen är dessutom inte vansinnigt potent, det räcker och blir över. Du behöver inte känna att du betalat dyrt för en bil vars prestanda du inte kan nyttja.

Örongodis ingår i priset

Ja…den här bilen har inte en V8:a eller V6:a. Men Kia har lyckats bra med att skapa en ljudmatta att lägga ut vid såväl stillastående som körning. Det är inte påträngande när du kör och vill du att bilen ska gå tystare byter du till normal-läget.

Ögongodis ingår i priset

Du som köper en Kia Proceed gör det sannolikt för dess utseende. Det är en snygg bil att vila ögonen på. Inte lika slätstruken som en vanlig Ceed.

En hungrig front med snygga LED-lampor, fyra iskuber med referens till DRL-lamporna på förra generationens Kia Ceed (de som satt i frontspoilern på GT Line). Från sidan är det mest iögonfallande det svepande taket (lägre än hos vanliga Ceed) som fortsätter bakåt/nedåt förbi en bakruta med mer än 60 graders lutning, över LED-listen och ner till de kromade avgaspiporna. Snett bakifrån är det värt minst en minuts stirrande.

Bonus: Att en Proceed kan misstas för att vara en Porsche Panamera är inte till någon nackdel. Du kan rent av ta bort KIA-badgen och kasta om bokstäverna för att förstärka intrycket av att du kör något mycket dyrare.

Pris & Konkurrens

Det är dock inte hos Porsche du hittar den bil som mest liknar Proceed. Det är istället hos Mercedes-Benz och deras CLA Shooting Break. Att se tysken som en konkurrent är kanske svårt. Mest för att instegspriset för en CLA är ca 350 000 kr. En Kia Proceed kostar en ”femtilapp” mindre och med det enda tillvalet (panoramasoltak) är det en lång väg till en liknande utrustad Mercedes-Benz.

Sammanfattning:

Kia Proceed är en snyggare Ceed med mer pulver. En bil för dig som vill kombinera utrymmen med bra utseende, köra bensin-turbo och dra till dig andras gillande samt bara spendera 300 000 kr.

// Björn Sennbrink