Nedcabbat i Mustang med 10 grader utomhus

Med våren kommer av någon konstig anledning en stark lust över mig att köra bilar jag inte rattat tidigare. En pressbil är inbokad för hämtning senare i maj….den får du läsa om på SUVTEST senare.

De bilar som jag kom att provköra nu i vår blev en riktigt spännande nyhet, en otroligt underhållande klassiker och en spejsad Svensson-bil.

Först ut blev en tur i nya KIA e-Niro. Premiär för mig att köra helt elektriskt. Min bilerfarenheter tidigare är med bensin, diesel och bensin-hybrid.

Att köra en EV är att köra en vanlig bil. Startknapp, ett pip och efter att du lagt i D är det bara att köra. Till skillnad från t.ex. Toyota RAV4 Hybrid uppstår inget ”hack” när elmotorn stängs av för att bensinmotorn ska starta och vice versa.

Noll till 100 km/h i en Kia e-Niro är över på 8 sekunder. Framhjulen griper tag i allt de finner, antispinnsystemet jobbar hårt och du bara ler. Steglös acceleration med ett ljud i par med ett tunnelbanetåg.

Det är riktigt coolt även på rull. Jag låg i 90 och tryckte till, 30 km/h i fartökning på en blinkning och huvudet slog i nackstödet. Effektfullt och helt rätt i tiden.

En ny Kia e-Niro blir din för 450 000 kr. Mycket pengar men driftkostnaden just nu är ca 2 kr per mil och årsskatten är några hundralappar. Break-even i motorpressens tester brukar hamna på 2000 mil per år.

En bil som sällan finns med i listor över de mest ekonomiska bilarna du kan köpa är…Ford Mustang.

Jag körde faktiskt en 1990 års Ford Mustang under vår semester i Los Angeles 2010. Den var också av modell ”5.0” med V8. Det har dock hänt en del sen dess…

Ford Mustang

Ett tryck på startknappen och V8:an vaknade till liv. Gåshud att höra ljudet genom eftermarknadssystemet. Hur jag upplevde 2017 års Ford Mustang kan du läsa om på CarTestr.com ->

Vårens tredje provkörda bil var nya Kia Proceed, med en akter som för tankarna till Porsche Panamera. En riktigt tjusig bil för dig som tröttnat på vanliga Kia Ceed. Komplett med poppigt avgasljud som håller de 204 hästarna sällskap. Även denna bil är omskriven på CarTestr.com så bege dig dit nu!