FAMILJEBUSS – Oj så bra bilen går med nya däck!

Förbättrad känsla på vägen med nytt gummi

Vintern på väg. När det här författas i slutet av oktober 2019 säger prognosen minusgrader och snöfall om en vecka. Det känns redigt skönt att slippa ångesten förknippad med: ”Jag undrar om det är kö på däckverkstan?”

Du vet hur det är. Alla andra ska byta däck samtidigt. Du får lämna iväg bilen en hel dag för däckverkstan kan inte säga exakt när det blir din tur. Eller så sitter du i bilen utanför och väntar. Ibland får du hjälp direkt. Ibland får du vänta till kvällningen eller så ber dig dig komma efter den dag som prognosen lovar snö. Katastrof!

Icke så med vår bil. Vi köpte nya vinterdäck i år och valde montering i början av oktober. Mest för att det fanns risk för oplanerade nattliga turer till förlossningen och för att det funnits nätter med minusgrader här i skogen.

Eftersom det regnat varje dag sen i början av augusti var det lite fuktigt på vägbanorna häromkring mest hela tiden. En försäkring helt enkelt att byta till vinterdäcken tidigt och så slapp vi sitta i telefonkö hos däckverkstan.

Det bästa med att skifta till nya vinterdäck blev dock att bilen gick så mycket bättre. Vårens investeringar i service, nya bromsar och nya fjädrar baki gjorde sitt för att stadga upp familjebussen. Att lägga på nya Nokian Nordman 7 var pricken för ”i”.

För att även om bilen var och fortfarande är lite segare i starten och även om det bullrar mycket mer med dubb mot asfalt, så är helheten bättre jämfört med att ha sommardäcken monterade. Bilen sitter dessutom dryga centimetern högre nu tack vare ökad profil (inom femprocentsgränsen) och nytt gummi är helt enkelt bättre.

En familjebuss som tidigare gungat och gjort långfärder till en utmaning är idag stabilare. Det gungar fortfarande en del men det kan härledas till äldre stötdämpare. Gungningarna som förr gjorde bilen instabil stoppas upp på ett helt annat vis nu. Det känns redigare nu helt enkelt.