Krisar du i kristider eller är du alltid redo? Snabb läsning om metoder att övervinna vabruari!

När krisen kommer, heter armbands- och genusmyndigheten MSB:s broschyr, nästan. Dess innehåll har bidragit till att skapa en medvetenhet kring att samhället inte kommer att hjälpa dig i svår kris. Du måste klara dig själv och att inte börja preppa för det oväntande är dumdistrigt. Fast även om du inte tror att en samhällsomstörtande kris kommer under din livstid, skadar det inte att vara redo – särskilt om du likt mig har många barn.

Som ett brev på posten kom en magsjuka + en dunderförkylning i slutet av januari/början av februari. När det här skrivs är det lördag och både TV:n samt surfplattan är på vad som en frisk lördag vore oförsvarligt länge. Men vad gör man? Lyssnar till Greta Gris eller barnen när de river huset för att deras päron är närmast däckade?

För en småbarnsförälder kommer krisen direkt när baciluskan kommer på besök. Hanterbart när bara ett eller två barn är sjuka, en påfrestning men ingen kris. Fast när alla barnen och föräldrarna blir sjuka, då är det tacksamt att ”alltid redo” ekar i huvudet, när en inte är sjuk.

När du misstänker att magsjukan är på gång, släpp allt, åk till affären, bunkra. Köp lättspytt och lättsmält, kex, blåbärssoppa, chips, glass, godis, allt som går ner lätt i uppbyggnadsfasen. Har du tur behöver du inte äta allt, även om dina barn säkert önskar det.

Fler bra saker att (alltid) ha hemma är:

  • Vätskeersättning
  • Mjölkersättning (ifall en ammande moder inte klarar den uppgiften)
  • Alvedon, Ipren
  • Hostmedicin (Bisolvon för att underlätta hosta och Nipaxon för att få sova om natten)
  • Nässpray (koksaltlösning för de allra yngsta)

Nu när förkylningen kommit och gått för barnen är det vi vuxnas tur. Det presenterar en utmaning i hur vi ska klara av dagen när barnen inte får samma pedagogiska stimulans som vanligtvis, från oss frihetsälskande hemmaföräldrar. Att ha investerat i en TV och ha en surfplatta samt ett Netflix-abonnemang är guld värt i tider likt dessa.

Ett annat viktigt verktyg i kristider är att vara medveten om dina egna begränsningar: Hur långt kan du t.ex. kämpa med hushållssysslorna om du måste, om din partner är däckad i vinterkräksjuka? Du klarar mer än du tror ska du se. Sätt dig ner regelbundet, ät vad du vill äta, drick mycket vatten och kaffe. Det är tufft men det blir alltid bättre sen, när du är frisk!

Precis som att du bör ha några vattendunkar dricksvatten i förrådet, konserver och allra helst en vallgrav runt ditt hus – kan du inför vabruari förbereda psyket och skafferiet inför vad som komma skall. Och det är faktiskt sant, du kommer att överleva även detta års mest betungande sjukdomsperiod på hela året.