iPhone 5S – Första intrycket

Min iPhone 4 ersattes nyligen av en sprillans iPhone 5S via Tre som del av abonnemangsförlängning. Jag har varit nöjd med Tre de senaste två åren och månadskostnaden ökar med endast 50 kr. Det kostnadsökningen är motiverad med tanke på den nya mobilen nu i min hand.

Första intrycket, jämfört med iPhone 4, är att telefonen väger mindre. Femman är högre och tunnare, det märks också såklart. Fingeravtrycksläsaren är smidig men ingen revolution…bara om jag tänker på den första mobiltelefonen vi hade i vår familj i början av 1990-talet, en Technophone 107 (tegelstenen med tjock gummiantenn, som min far har ståendes hemma i bokhyllan).

Funktionerna jag gillar mest så här i början tillsammans med iPhone 5S är ljudåtergivningen, kamerans skärpa och hantering av ljus, samt videokameran med inspelning i 120 fps (något jag suktade efter när jag köpte äventyrskameran Sony HDR-AS15).

Fyran (iPhone 4) kommer att förmedlas vidare till bättre behövande än mig själv. Vi diskuterade ett tag om huruvida vår dotter skulle få fyran i tvåårspresent men tyckte inte att kostnaden för ett robust skal kändes rimligt just nu. Lilla tjejen har mammas gamla iPhone 3GS, komplett med repig skärm. Den får duga tills vidare.

Min iPhone 4 blev dessutom riktigt seg efter uppgraderingen till iOS 7 och med facit i hand skulle jag inte ha gjort uppgraderingen. Visst blev gränssnittet lite ljusare men prestandaförsämringarna i kombination med skumma upplåsningsproblem gjorde att skiftet uppåt kändes relevant.