Hummer H2

Hummer H2 kom 2002-2003 och var en mjukare version av militäriska H1 som blev världsberömd genom dess deltagande i Irak-krigen ledda av USA. Delvis baserad på Chevrolet Tahoe var Hummer H2 det mest extrema du kunde köpa nytt på SUV-marknaden långt innan crossovers och mini-SUV:ar blev var man och kvinnas egendom.

H2:an lanserades i ett USA som förde krig mot terrorismen och var det närmaste stridsvagn som Average Joe kunde köpa. Här i Sverige fanns det några H2:or till salu, flera stylade med upp till 26-28 tum stora fälgar + några Hummer-limousiner. Det var och är fortfarande en extrem SUV. När det här skrivs finns det färre än 10 st Hummer H2 till salu i Sverige med priser på mellan 150-200 000 kr.

Det är lätt att avfärda Hummer H2 som ett skämt. Samtidigt har det sålts tiotusentals exemplar av modellen och förmodligen älskas bilen av dess ägare. Varför skulle man annars vilja köpa en ocean av hårdplast som dricker lika mycket bensin per mil som Östermalms-brats pimplar champagne på helgkvällarna?

Hummer H2 har trots sitt plastiga yttre riktigt bra egenskaper för seriös körning offroad. Det är bara att googla och du finner massor bilder samt videos av H2:or som badar i lera, klättrar i berg och som t.o.m. kör över mindre bilar. Det är verkligen vad vi alla önskar oss. Möjligheten att köra över alla andra. Tänk vad smidigt. Nu slipper du köa i rusningstrafiken.

H2:an är för dig som vill ha den största och vräkigaste SUV:en. Så här nästan 15 års efter dess lansering väcker Hummer H2 väldigt mycket uppmärksamhet i den svenska trafikmiljön. Kanske för att det där med miljö inte är så högt prioriterat när du väljer att köpa eller att köra en H2:a. Faktum är att H2 borde kallas miljöbil eftersom den förstör miljön. Bilen tjänar även som en påminnelse om att det alltid finns någon som är värre än en själv.

Läs SUV-tester av Hummer H2

The Sunday Times Drivning
https://www.driving.co.uk/news/20-years-of-clarkson-hummer-h2-review-2003/

15 hour drive in Hummer H2 review
http://www.clublexus.com/forums/car-chat/491403-15-hour-drive-in-hummer-h2-review.html

Car and Driver
http://www.caranddriver.com/reviews/2003-hummer-h2-first-drive-review

Teknikens Värld (H2 mot G 400 CDI)
http://teknikensvarld.se/provkorning-av-hummer-h2-mot-mercedes-g-400-gdi-123386/