6 saker som gör inspelning av bil-videoklipp så mycket bättre

Jag hade våren, sommaren och hösten 2013 förmånen att få testa SUV:ar. Det var fantastiskt roligt och i samma veva började jag filma som komplement till de tusentals bilderna jag tog. Här ger jag dig tips på sex saker som du ska tänka på när du filmar en bil för senare publicering.

1) Du måste ha gott om tid
Minst fem timmar krävs med bilen för att du ska hinna rigga upp, filma och göra omtagningar. Bäst blir det om du har bilen flera dagar eller en vecka. Då kan du byta miljöer, finna ro att filma ur många olika vinklar och filma såväl stillastående som körning. Jag har vid några tillfällen haft bilar i endast några timmar och då finns det inte tid för manus, omtagningar och att tänka ut bra miljöer.

2) Du måste läsa på om bilen innan du öppnar munnen
Tänk dig in i tittarens situation. Han eller hon har massor av alternativ och har valt att kika på just ditt klipp. Det ligger en förväntan i luften om att du ska leverera.

Det ska komma ord ur din mun likt rinnande vatten om hur stark motorn är, vad som är standardutrustning och vad som är extrautrustning, vad bilen kostar samt vilken modell som du faktiskt testar (beteckningen).

3) Du måste använda ett kamerastativ eller en glide-cam
När du filmar med en handhållen kamera eller mobiltelefon skakar din hand även om du inte märker det. En tripod är en bra investering och vill du spendera mer köper du en glide-cam-rigg eller en stabilisator, det är så läckert när det görs rätt.

Tänk också på ljudet, att vind rakt in i mikrofonen låter illa och om du talar samtidigt tar vinden överhanden, ingen hör vad du säger.

4) Du måste berätta vad du filmar
Om du visar något utan att kommentera det blir det lite märkligt. Ibland fungerar det alldeles utmärkt, särskilt om du visar en snygg Ferrari eller låter tittaren lyssna till avgasljudet, då behövs inga kommenterar.

Detta kan hjälpas upp med musik i videoklippet för just de sekvenser där du inte säger något. När du sen börjar tala tonar du ner musik till en bakgrundsnivå.

5) Du måste filma steg-för-steg
Börja med ett perspektiv där hela bilen eller en utvald detalj är det enda som syns. Säg några inledande ord. Skifta därefter fokus till fronten, därefter sidorna, interiören, lastutrymmet och börja därefter filma inne i bilen. Du kan även börja med att filma bilen i rörelse.

Om du inte har någon med dig som kan filma, ställ ut en kamera på ett stativ, åk och vänd, kör tillbaka. Detta fungerar bra på landsbygden, där risken för att någon ska stjäla din kamera är mindre än t.ex. inne i stan.

6) Tänk på redigeringen
Om du är smart så tänker du på redigeringsprocessen redan när du filmar. Du kan t.ex. säga något om att en beskrivande länk finns under videoklippet och lägga till den länken vid redigeringen. Du kan berätta om var videoklippet kommer att kunna ses t.ex. på en motorblogg. Tänk också på att få de perspektiv som du suktar efter när du sitter vid datorn senare. Det finns inget värre än sakna en sekvens senare, med en viss bakgrund, ett ljud från motorn eller något inne i bilen som du gärna vill lyfta fram.

Bonustips: Ta det lugnt med effekterna och glöm inte att jobba med text ovanpå videoklippet.