Hemligheten avslöjad: Hur du skapar bil-videos för YouTube

CarTestr – Planering och produktion av videos för YouTube

De senaste åren har jag haft förmånen att leva ut pojkdrömmen: Att låna och provköra över ett dussin helt nya samt i vissa fall lätt begagnade bilar. Från billiga Hyundai ix35 till explosiva vägmonster som kostar över 1 miljon kronor såsom Mercedes-AMG GLC 63 S.

Allt detta har jag gjort för att bygga content på mina motorbloggar och för att jag hoppas att mina produktioner hjälper andra till mer välinformerade beslut kring att köpa bilar samt för att jag tycker det är roligt att spela in och publicera video.

Jag har vid inspelningar av bil-videos använt ett par action-kameror (Sony HDR-AS15 och HDR-AS200V) och mina mobiltelefoner (iPhone 4 och iPhone SE). Jag har alltså ingen dyr systemkamera eller videokamera. Det behövs kanske om du gör detta på heltid, för mig har det räckt bra med utrustning för under 5000 kr (minus kostnaden för mobilen). Bilder för mobila webben ska dessutom inte vara 5000+ pixlar stora med filstorlekar om 15 MB).

Utrustning

  • För att filma körning har jag använt ett sugproppsfäste från SONY.
  • För att filma statiska scener har jag använt en tripod från Clas Ohlson.
  • För att filma POV-scener har jag helt enkelt klämt fast kameran vid nackstödet.
  • För att filma mig själv inne i bilen har jag ibland ställt kameran på instrumentpanelen.
  • För att filma kameraåkningar har jag använt både min tripod (vänd upp-och-ner, flippad video) och en stabilisator (Zhiyun Smooth 4).

Steg 1: Research

Inför att jag ska ha en bil har jag spenderat mycket tid, flera timmar, på att göra research om bilen. Jag har läst på om bilens finesser, kollat på andras review-videos och läst instruktionsböcker. Allt för att jag vid inspelningarna inte ska glömma bort att filma allt.

Steg 2: Filma mycket

Bilarna jag lånat har jag oftast haft i en vecka. Beroende på vilka omständigheter som råder runt omkring bilkörandet har jag filmat mer eller mindre första dagen. Jag har ett par platser mellan Stockholm och Örebro där jag brukar stanna för att fota och filma. Grusgroparna söder om Kungsör är riktigt trevliga. Stora, karga ytor med sand och grus som underlag. Det skapar bra kontraster mot en ny bil.

Jag fotar bilen från alla vinklar, kollar bilderna varje kväll, inser vad jag saknar och skapar de perspektiven påföljande dagar. Samma sak med videoklippen: Jag filmar mycket, går runt bilen på olika avstånd och tömmer minneskortet varje kväll. Ett tips är att du i början av varje klipp säger högt i mikrofonen vad du filmar, för enklare redigering senare.

Steg 3: Börja redigera (grovt)

Mitt i veckan eller perioden för lån av bil brukar jag göra en grovredigering. Jag läser in alla klippen i iMovie och börjar sätta ihop scenerna. Att ha en tanke om hur slutprodukten ska se ut underlättar. I värsta fall sitter jag där med en stor hög videoklipp som inte passar ihop. Då måste jag kanske kassera flera klipp, som iofs är bra men som inte passar in i helheten.

Steg 4: Ha slutprodukten i huvudet när du filmar allt en gång till

3-4 dagar in i låneperioden har jag nu en bättre bild av vad jag vill förmedla. Jag har dessutom kört bilen mer och kommit på fler saker som jag anser bra att ha med i slutprodukten. Det är nu jag ska förfina vad jag spelat in tidigare. ibland är det samma scener som tidigare, ibland helt nya.

Steg 5: Lämna bilen åter, börja redigera direkt

Vänta inte med redigeringen. Färska upplevelser bor i hjärnan dagarna efter att testbilen är återlämnad. Förvalta de tankarna genom att börja klippa ihop scenerna så snart det går. Jag har några gånger gjort misstaget att vänta flera veckor med redigeringen. Till slut dalar energin som byggde upp under testveckan. Bättre att ta tjuren vid hornen och pressa sig genom redigeringen.

Steg 6: Publicera och distribuera

När du är klar med redigeringen: Publicera!
Ladda upp videoklippen till YouTube. Blogga om videoklippen. Dela videoklippen på Facebook.

Steg 7: Skapa kortare klipp med restmaterialet

Om du (och jag) tänkt till vid inspelningarna av scener finns det material kvar i datorn som kan användas för att skapa kortare videosekvenser. Du som kollar mycket på biltest-videos vet att ”exhaust sound”-videos är populära. Det går även att jobba med en voice over senare och använda tidigare publicerade scener för att skapa ”listor” t.ex. ”Tre saker som är bra eller dåliga med Bilen X”.