Dagstur till Kolmården med fyra barn (2018)
Sommaren 2018 företog vi en dagstur till Kolmården Zoo med våra fyra barn. Detta var tredje gången på Kolmården för oss vuxna och andra gången vi åkte dit med barn. Första gången med barn var sensommaren 2014 och då med en självgående samt en femveckors bebis. Här följer en redogörelse för 2018 års resa komplett med tips för dig att inspireras av inför en egen Kolmården-resa.
Eftersom vi varit på Kolmården förr visste vi om alla de branta backarna. God fysisk är med andra ord ett måste för att du ska överleva en dag här. Vårens promenader byggde upp starka ben inför vistelsen.
Välj med fördel en regnfri dag för vistelsen
Vädret kan vara helt avgörande för hur bra din upplevelse blir av Kolmårdens Zoo. Är det ösregn blir allt blött. Allt. Kan fungera om du och dina barn är vana vid utomhuslivet även när det regnar. För oss vanliga dödliga är frånvaro av regn superviktigt.
Är det 25+ och gassande sol gäller det omvända mot regn. En stekhet dag på Kolmården kräver mer av kroppen, mer vätska och starkare vilja att slutföra uppgiften. Djuren tenderar dessutom att vara lagom roade av värme. Gillar du att kolla på djur som ligger stilla, som gömmer sig eller som inte visar sig alls, åk en stekhet sommardag.
Vår vistelse var tidigt i midsommarveckan, en period på året där vädret brukar vara ostadigt. En skur hade berikat djurparken på morgonen utan att blöta ner allting. De mörka molnen hängde i närheten men det kom inte en droppe. Friska vindar och 15-20 plusgrader på förmiddagen gjorde att alla var på gott humör inkl. djuren.
Ett tips för dig som inte vill trängas med andra är att åka mitt i veckan. Gärna en dag när det finns risk för regn. När vi besökte Kolmården var det inga köer, ingen trängsel och ingen hets. Att slippa köa för t.ex. linbanan är skönt.
Packa lätt och rätt inför Kolmården
Du som har flera barn vet vilken planering som ligger bakom en dagsresa av det här slaget. Mat till alla, vatten till alla, ombyte till alla, kläder för resan, kläder för vistelsen, ombyten, blöjor, barnmat, skedar, tallrikar, muggar, kaffe till vuxna, varmt vatten till gröten, laddkablar, regnskydd, energidricka, plåster, leksaker, gosedjur, filtar – det går att få migrän för mindre.
Att få med allt är en sak. Att konka på allt inne på Kolmården är något helt annat. Vi reste i sällskap av en annan familj med tonåringar som kunde ta hand om våra äldsta. De två yngre fick åka i varsin vagn. En tvillingvagn med ena platsen för kylvätska, campingstol, skor, muggar osv. En åkvagn vid sidan av.
Ett tips för dig som åker med ett barn som inte behöver barnvagn: Ta med en vagn om du har en. Perfekt att lasta alla saker i och du slipper hyra de otympliga skrindorna för 50 kr/dag. Att ha en barnvagn framför dig är dessutom bra när du möter andra besökare. Få vill bli påkörda av en relativt tung barnvagn.
Tredje gången gillt?
Kolmården har för mig aldrig varit en höjdarupplevelse. Första gången var oerhört svettigt och tungrott. Andra gången plågades jag av getingar. Tredje gången, för inte så länge sen, blev riktigt bra. Bra förberedelser, sällskap av en annan familj och glada barn samt bara en ynka geting.
Fast nästa år blir det inte Kolmården. Astrid Lindgrens värld har jag hört finns på önskelistan. Parken Zoo i Eskilstuna kan möjligen bli en djurpark vi återvänder till inom några år.
Kolmården så här en tredje gång inom 10 år känns överspelat. Bamses värld var kul för barnen, en vuxen ser hur fattigt och hajpat det är.
Min upplevelse var även att det var färre djur än tidigare år. Delfinshowen skrämde slag på vår yngsta. Filmvisningen och uppmaningarna om att vårda vår gemensamma miljö hade högre fokus än de fantastiska djurens konster.
Kanske ser jag på Kolmården med vuxna ögon när djurparken vänder sig till en mycket yngre publik? För om du är ett barn är det riktigt spännande att se elefanter, zebror, noshörningar, kameler, tigrar, apor, lejon och giraffer. Alla har inte möjligheten att resa till en nationalpark i Tanzania för att uppleva djuren i dess naturliga miljö.