Hoarding eller förberedelser inför en framtid som aldrig kom?

Det finns en scen i första avsnittet av Mad Men där Don Draper efter en bortamatch drar ut skrivbordets låda och lyfter upp en helt ny skjorta. Varje gång jag ser får jag en flashback till den dammiga garderoben som fanns hemma hos min morfar. Där inne hängde kostymer på rad, säkert 30 stycken. Och inne i det dunkla sovrummet var det skjortor högt och lågt…

Jag har för mig att han berättade om hur han under en tid i arbete inom försäkringsbranschen inte ansåg sig ha tiden att tvätta sina skjortor. Så han köpte nya varje gång en skjorta behövde bytas ut. Problemet var att han inte slängde några skjortor. Faktum är att inte slängde något. Han sparade på det mesta.

  • Jordgubbskartonger
  • Videoband
  • Skjortor
  • Kostymer
  • Tidningar

Det sparades på det mesta. Det skulle komma till användning någon gång och istället för att slänga, växte berget med saker som aldrig användes.

Jordgubbskartongerna minns jag från unga år. Sommarhusets sträva träbord på uteplatsen var ofta platsen för inmundigande av jordgubbar med grädde och strösocker. Många var de gånger när jag i passagerarsätet åkte med till butiken i Öskevik. Där köptes Expressen och jordgubbar. Säkert något mer men det är kvällsblaskan och jordgubbarna jag minns idag. Tanken med att spara de små fyrkantiga kartongerna var att de skulle användas när han plockade bär längs någon skogsväg. Vildhallon finns det gott om. Fast mest minns jag att de platta och lite småkladdiga kartongerna fanns inkörda intill mikron eller att de dök upp i en hög med reklamblad.

På 1990-talet växte staplarna med VHS-kassetter för var vecka. Det var minst två staplar från golv till tak med allehanda TV-program som skulle konsumeras i efterhand. En analog version av ”titta senare” på YouTube. Aldrig att jag såg honom mata in ett band i spelaren, bara att han tog ut ett band för att lägga på stapeln.

Skjortorna hängde från alla tillgängliga platser i det dunkla sovrummet. Tänk dig en stor gran med flera decimeter snö (skjortor på galgar) som tynger ner grenarna. Byt ut granen mot garderobsknoppar, motionscykel, byrålådornas handtag, dörrhandtag, sänggaveln. Mestadels vita, en del gula och del gula av att ha svettats i tillräckligt många gånger.

En fjärdedel av vardagsrummet i tvårummaren utgjordes av tidningar i papperskassar. Mycket dagspress, kvällspress och finanstidningar. För att det inte skulle se ut som en sopberg där inne breddes en filt ut över allt. Det kunde vara lite spännande att bläddra i en gammal finanstidning. Väderbitna ansikten på kostymer i artiklar om att låta pengar arbeta, om miljoninvesteringar som köpte segelbåtar, bilar och hus. Intent nytt under solen således.