9 kloka och vettiga tips för dig som vill köpa bostad
Bostadsmarknaden i Sverige är glödhet. Varje månad möts vi av rapporter om prisökningar. Tacksamt för bostadsägare och mindre tacksamt för dig som vill köpa en bostad. Här följer 9 tips som du kan ta till dig inför att du köper ett hus eller en bostadsrätt.
Vi köpte nyligen en bostadsrätt. Vi hade dessförinnan varit på en handfull visningar runt om i Örebro län. Varje gång vi la ett bud var det alltid någon som ville betala mer. Till slut tog vi till ett knep som gav resultatet vi hade hoppats på.
För oss var det en fyra som stod överst på önskelistan. Vi övervägde att hyra en större lägenhet i Örebro men dessa har dels hög hyra och ligger inte alltid på barnvänlig plats. Och vi ville ta steget upp ur hyresträsket.
Efter många visningar av lägenheter och hus landade i en bostadsrättsvilla. Stor egen trädgård och garage, visserligen delades byggnaden med grannen men det blir något helt annat än när du parkerar jämte andra bilar i de långa garagelängorna.
Friliggande hus som är bostadsrätter är perfekt för dig som vill känna på hur det är att ”äga” ett hus, utan att äga ett hus. Det är dessutom väldigt skönt att slippa ha en granne vägg-i-vägg, ovanpå eller under. Det har vi haft i snart 10 år och det ska bli så skönt att slippa.
- Skaffa ett lånelöfte och sätt ett pristak dvs hur mycket du är beredd att betala för en bostad. Bli inte förvånad om banken där du varit kund sen födseln nekar dig. Ansök om lån hos flera långivare samtidigt och överväg att boka ett personligt möte. Kan du visa på en ordnad ekonomi och argumentera rätt kan det hjälpa dig att få lån.
- Om du inte redan gör det, börja bokföra alla inkomster och utgifter i hushållet ner till vad varje godispåse kostar. Vi har gjort så i flera år och kan därmed budgetera för åren som följer. Varje utgift har t.ex. ett snittbelopp och varje gång den posten belastas så påverkas snittbeloppet. På så vis kan vi se om vi ligger i linje med budgeten. Superbra om du finner ro och rutinen att regelbundet mata in kvitton.
- Tveka inte att byta bank om en annan bank ger dig ett lånelöfte med förbehållet att du flyttar din hushållsekonomi dit. Det innebär en del pappersarbete men banken får en ny kund att tjäna pengar på.
- Tänk på att lånelöftet är en sak. Du ska klara av en månadskostnad med marginal satt för räntehöjningar. Passa dig därför noga för att ryckas med i budkarusellen. När buden ramlar in kan det gå snabbt. Vi var t.ex. på en kvällsvisning av ett hus som var ute för 1,1 MSEK. Innan kvällen var slut var högsta budet 1,7 miljoner kronor. Vi köpte inte det huset.
- Gå på många visningar. Det är asjobbigt. Särskilt när visningarna börjar 17:30 en vardagskväll. Det blev många mackor och bananer och trötta barn. Nackdelen med visningar så sent på kvällarna, särskilt under vinterhalvåret, är att det blir mörkt snabbt.
- När du är på visningar av ett hus; börja med utsidan och tomten. Om visningen är på vintern lägger sig mörkret snabbt. Du vill hinna kolla om plankorna på t.ex. garaget är murkna eller om vindskivorna behöver bytas eller om taket är dåligt. Ta med dig en bra ficklampa.
- Låt en kunnig person läsa igenom besiktningsprotokollet. Vi har turen att ha en byggingenjör i släkten. Det har sparat oss mycket oro kring t.ex. hur illa det är med fukt på vinden och hur bra eller dåligt det är med betongplatta från 1980-talet.
- Be dina föräldrar eller någon god vän som köpt hus tidigare att följa med på visningarna. Fler ögon, fler chanser att upptäcka saker som kanske är dåliga eller saker som måste åtgärdas omgående. Bjud på pizza efteråt och diskutera era intryck.
- Om du verkligen vill ha ett visst objekt och vet vad det kan stiga till när budgivningen startar, tveka inte att ta kontakt med mäklaren före ordinarie visning, lägg ett bud och be om en privat visning.
Vi gjorde som i tips nummer nio: Vi hittade ett objekt i ett område där vi varit på flera visningar. Vi la ett bud och fick en privat visning. Den dagen skrev vi kontrakt. Tji fick alla som väntade in ordinarie visning en vecka senare!