Är du trött efter jobbet? Ogillar du ditt ekorrhjul eller uppskattar du rutinerna och möjligheterna att tack vare åtta timmars arbetsdag erhålla en lön i slutet av varje månad? Eller vill du helt enkelt byta livsstil och få tid för saker som betyder mer än pengar?

8 timmars arbetsdag infördes som normalsarbetsdag i augusti 1919, enligt Wikipedia. Att arbeta minst åtta timmar varje dag, pendling ej medräknad, är vad de flesta av oss gör. Det finns undantag och begreppet övertid är inte hugget i sten, den senare kan förhandlas genom exempelvis kollektivavtal.

För drygt en månad sen i slutet av juni 2014 publicerades en artikel på Business Insider som tar upp hur detta med åtta timmars arbetsdag påverkas oss. Perspektivet i artikeln är amerikanskt men med tanke på hur amerikaniserat Sverige är så går slutsatserna att applicera även här.

Nyckelordet här är “produktivitet” och artikelförfattaren ondgör sig över hur lite tid han har nu när han börjat jobba igen. Han känner sig tröttare och finner vare sig ork till eller tid för saker som promenader, motion, läsning, meditation och författande. Fördelen med att jobba är dock att han har mer pengar.

Jag kan själv relatera till allt som David Cain räknar upp. För lite mer än fyra år sen arbetade jag heltid. Jag steg upp 06:00, gjorde min morgonrutin och körde bil till bussgaraget. Där startade jag upp en ofta iskall färdtjänstbuss och gjorde mina åtta timmar, med en timmas obetald lunchrast.

När jag sa upp mig från det jobbet sommaren 2010 påbörjade en tillvaro som inte alls präglades av rutiner. Jag arbetade när jag ville eller när jag hade beställningar att leverera.

Min fru var i början hemma samtidigt som jag och det blev många timmar vid datorn, även när jag inte producerade tjänster. Jag spelade mycket World of Warcraft på den tiden och alla vet hur lätt det spelet gör dig beroende.

Datspelandet minskade drastiskt när jag blev pappa och även om jag tyvärr missade de första månaderna av dotterns uppväxt (på grund av jobb) så har min tid som hemmapappa lärt mig ett och annat om vad som är viktigt här i livet. Dataspel och ständig hunger efter mer pengar finns inte på den listan.

Nu fyra år senare så att säga är jag tillbaka i en mer rutinmässig vardag. Hela våren och sommaren har inneburit sovmorgon, jobb runt lunch och ibland på eftermiddagen. Nu går jag upp vid 08 istället, äter lite frukost och promenerar bort till stadsbussen.

Jag har ingen tid att passa, jag flexar på eget bevåg kan man säga. Jag vet samtidigt att jag behöver mina timmar på kontoret för att förbli produktiv. När jag jobbade hemma brukade jag starta upp egna webbprojekt enbart för att behålla min edge.

En annan stor fördel med att kunna flexa och bara jobba när det finns jobb är att du ges mer tid att ta hand om dig själv eller din familj. Om vädret tillåter kan du gå ut mitt på dagen. Sätt dig på en bänk och observera vad som händer runt omkring.

För att återvända till åtta timmar och produktivitet så kan det vara direkt felaktigt att peka på ett orsakssamband mellan antal arbetade timmar och produktivitet. Det säger jag utifrån flera års erfarenhet av att producera utifrån givna tidsramar.

Jag och säkert många andra kan vara rejält produktiva även när tiden är knapp. Det säger sig själv att vissa saker tar längre tid och att det t.ex. är omöjligt att bygga ett hus på 20 minuter, om 20 minuter är all tid som ges. Parkinsons lag säger att en arbetsuppgift kommer att ta exakt den tid som är avsatt för ändamålet vilket betyder att X tar längre tid om du har mer tid på dig.

Om du ska städa hemma och din partner kan komma hem när som helst är du sannolikt väldigt produktiv. Du vill göra henne eller honom glad över att du gjort fint hemma. Om du har hela dagen på dig t.ex. åtta timmar så tror jag att du inte alls är lika produktiv. Du har så många timmar på dig, varför stressa på 20 minuter?

Artikeln i Business Insider handlade även om hur åtta timmars arbete för pengar är en nödvändighet. En nödvändighet mer för arbetsgivarna och för det ekonomiska maskineriet än för dig som arbetar. Du blir inte mer produktiv om du jobbar åtta timmar istället för sex timmar. Det beror visserligen på vilken typ av arbete du gör. Att köra färdtjänst i sex timmar istället för åtta betyder att resenärerna inbokade de sista två timmarna inte får någon skjuts. Men i en kontorsmiljö kan det för somliga innebära en livskvalitetshöjning att jobba färre timmar per dag. Fast då finns risken att arbetarna mår bra och slutar köpa saker…

När din fritid är begränsad är du mer villig att spendera mer pengar när du väl är ledig. Om du är ledig hela tiden flyter dagen ut och du känner kanske inte för att ha spenderbyxorna på dig hela tiden. Du finner andra sätt att roa dig än genom att betala för möjligheten. Du kanske gör som vi gjort, slänger ut TV:n och blir som genom ett vindslag ett ännu större hot mot konsumtionssamhället: Om du inte ser på TV ser du inte reklam och om du inte ser reklam köper du inte vad Någon vill att du ska köpa. Det är inte så konstigt att det finns mekanismer i vårt samhälle som gör det svårt att leva utan att jobba för lön.

David Cain skriver i sin artikel att den enda anledningen till att åtta timmars arbetsdag existerar är för att du ska förbli missnöjd med din tillvaro. När du är missnöjd köper du saker för att fylla det tomrum som befinner dig i.

Jag förstår konceptet och jag förstår att det krävs en bred livserfarenhet för att kunna sätta det påståendet i perspektiv. Om du befinner dig i ekorrhjulet, jobbar dina timmar, får din lön, betalar räkningarna, semesterresan, restaurangmaten och teknikprylarna tror jag att du kommer att betrakta alternativa livsstilar med skepsis.

Du sitter fast i medelklassfällan och göds med en lagom dos stimulans varje dag, tillräckligt för att du ska återvända till dina arbetstimmar och för att du ska fortsätta spendera dina pengar på saker du inte behöver.

Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need.