Lokal media skriver om en konsult som anlitas av flera kommuner i Örebro län. Nu senast i Nora där konsulten fakturerade 7000 kr + moms per dag. Du som är företagare själv kan nog räkna ut vad det står i kommentarsfälten.

Det som står att läsa är det vanliga tugget om att det är mycket pengar, att konsulten är överbetald osv. Det är rent trams. 7000 kr per dag är normal ersättning till en duktig konsult och vad som faktureras går inte att jämföra med vad en anställd får ut i lön.

Totalkostnaden visade sig för Nora kommun bli lägre än vad det kostade att ha förra bildningschefen anställd (som hade en lön på 55,000 kr per månad + 40% i sociala avgifter för kommunen att betala).

Kompetens kostar pengar och visst är det mycket mer än vad t.ex. en sjuksköterska tjänar (konsultens kostnader ej medräknade). Men det är två helt olika jobb, olika arbetsuppgifter och ansvarsområden.

Sjuksköterskan slipper dessutom betala för att kunna arbeta.

En konsult betalar av sin tid och ur egen ficka för saker som behövs för att kunna utföra jobbet.

Om sjuksköterskan skulle betala själv för alla nålar, plåster, bandage, torklappar och handsprit skulle hans eller hennes lön vara högre.

Konsulten betalar för sina arbetskläder, sina resor, sina datorer, sina papper, pennor, kuvert, hålslagare, häftklammer, dokumentväskor osv. Konsulten betalar licenser för programvara såsom bokföringsprogram, mobiltelefon, kontor rent av.

Konsulten får ingen pension av sin uppdragsgivare, det är inbakat i prissättningen. Konsulten har sämre villkor i sjukförsäkringen och kan inte sjukanmäla sig på samma vis som en anställd kan göra.

Konsulten måste dessutom betala mer skatt än vad en anställd gör. Det senare kan såklart anpassas utifrån bolagsform och andra ekonomiskt inriktade metoder, som en anställd aldrig behöver bry sig.

Sjuksköterskan får semester enligt semesterlagen. Konsulten får indirekt betala för att kunna ta semester.

Så vad tycker du nu? Är 7000 kr + moms per dag fortfarande för mycket pengar? Tror du på allvar att det finns kompetenta konsulter som fakturerar 150 kr per timma + moms och nöjer sig med det?

Grovt räknat får man som företagare behålla hälften av fakturerat belopp. Jobbar du 20 dagar och fakturerar 7000 kr + moms per dag är det 140 000 kr. Jättemycket pengar! Fast hälften försvinner i skatt och så har vi inte ens börjat räkna på vilka utgifter som 140 000 kr ska täcka in.