Första läkarboken (recension)

Första läkarboken – Om det nyfödda barnet och dess första tid, är en bok på förlaget Laterna medica av barnläkaren Stefan Johansson. Jag har läst boken och här är min recension.

Första läkarboken

Första läkarboken

Jag är en person som konsumerar enorma mängder information. Jag har gjort det i flera år nu och blivit riktigt duktig på att filtrera, sortera och prioritera. Nackdelen med det skulle jag säga är att jag behöver koncentrera mig så mycket mer när jag läser en tryckt bok, där jag inte kan klicka på länkar och läsa mer. Därför får du tolka mina åsikter om Första läkarboken i skenet av detta.

Det finns litteratur i mängder tillgängligt för dig som ska bli pappa. Första läkarboken är en som du bör läsa om du vill få en läkares perspektiv på detta med att sätta ett barn till världen. Bokens tonläge är pang på rödbetan och den inleds med att beskriva olika saker som sker vid förlossningen.

Boken tycker jag är lite tam i början. Det kan bero på att det står samma saker där som jag redan fått lära mig.

Du som inte blivit pappa än kanske tycker att den informationen är jättebra. Och det är det som är bra med Första läkarboken, att den passar för såväl blivande pappor som oss som haft barn en tid.

Första läkarboken, när jag läste den, gav mig även nya perspektiv på hur jag kände inför och under förlossningen samt de första veckorna hemma. Vi har idag alla tillgång till massor av kunskap på nätet men vi brottas hela tiden med trovärdighetsfrågan.

Bara för att det står på Wikipedia behöver det inte vara sant. En bok, skriven av en barnläkare är något helt annat (bättre, mer trovärdigt). Stefan Johansson var t.ex. faktagranskare för boken Att flaskmata.

Första läkarboken är både en faktabok för oroliga föräldrar och litteratur som jag tror skulle vara bra att sprida via MVC/BVC.

Samtidigt är boken väldigt detaljerad och väcker frågor som kanske personalen på MVC/BVC inte vill att du ska ställa. Föräldrar ska inte oroa sig i onödan, det mesta är normalt, går över av sig självt och förändras över tid. Det må vara sant men en gnutta mer fakta i kommunikationen skulle inte skada tror jag. Det funkade kanske för 20 år sen men inte idag, när internet gjort det möjligt att själva söka rätt på allt från känslobeskrivningar hos andra till avancerad kunskap avsedd för läkare.

Första läkarboken är en lättläst bok som informerar om vad som händer från förlossningsögonblicket till att barnet kommit hem och börjat leva. Det mesta som beskrivs är på en ytlig nivå, egentligen utan att jag känner att något saknas.

Boken gör djupdykningar på sina håll, särskilt kring detta med barn som inte får en problemfri första tid i livet. Det är inte så konstigt att boken är skriven på detta vis. Författaren Stefan Johansson är barnläkare som spenderar mycket tid på neonatalavdelningen och även om inte just ni drabbas så kan kunskapen vara bra att ha skulle någon i er närhet få ett för tidigt fött barn eller ett barn med andra komplikationer.