Bensinförbrukning VW Caravelle VR6 på vintern?

Bara 10% högre förbrukning med nya vinterdäcken

På vintern ökar bränsleförbrukningen eftersom det krävs mer kraft att driva bilen framåt. Nya vinterdäck med nya dubb i år har dock inte inneburit den förmodade stegringen i bensinförbrukning. Förra vintern och vintern innan dess skuttade förbrukningen omedelbart upp till över 13 liter per 100 km så snart vinterhjulen monterats. Därför är det förvånande och samtidigt positivt att se förbrukningen nu ser ut att hamna bara lite över vad familjebussen dragit under sommarhalvåret 2019.

På sommaren är normal förbrukning 10,5 och där omkring. Ibland lite lägre, ibland lite högre. Det beror såklart även på om det är stadskörning eller landsvägskörning som sker. Stadskörning för oss är ofta enkelresor om ett par kilometer i 0-50 km/h. Landsvägskörning för oss är ofta 80-100 km/h. Några längre resor tenderar det även att bli under sommaren, som när vi körde till och från Västervik Resort (sommaren 2019 och 2018).

En 19 år gammal VW-buss med den starkaste bensinmotor i kombination med automat är praktiskt taget omöjlig att få under 9,5 liter per mil. Uppåt däremot är det inga problem att få en förbrukning på mer än 15 liter per 100 km. Mycket tomgångskörning vid körning till, från, till och från tippen med släp (nedsågad tuja) resulterade i en snittförbrukning om 1,8 liter. Fast det var väntat och så hög bensinförbrukning tillhör verkligen undantagen.

Att förbrukningen skulle öka under vinterhalvåret var en förväntan vi hade med oss. Nu i slutet av januari 2020 har bilen vid några tillfällen dragit ca 1,3 liter per mil, ofta i samband med flera mils körning i hastigheter runt 100 km/h. Bilens törst sjunker med ca 10% om hastigheten minskas till 80-85 km/h, vilket också ger en skönare lunk och mindre passning med ratten över ojämnheterna.

Men att förbrukningen kommit att hålla sig på 10,5-12,5 liter per mil var lite oväntat. Vintern denna säsong har mest bestått i blötsnö som töat bort till dagen efter. Minusgrader har förekommit men aldrig att jag någon morgon sett termometern under 10 minus. Vi har denna säsong dessutom bilen i garaget vilket minimerar behovet av uppvärmning, via motorn eller den bensindrivna värmaren (stor klump som sitter mitt under bilen och som drivs av bilens extrabatteri under förarstolen).

Förra säsongen arbetade en av dessutom inne i byn, med kallstart tidig morgon, körning genom byn i 4 km, parkering och omvänt hem på eftermiddagen. Det drog såklart upp förbrukningen.

Nu inleder vi lite oväntat 2020 med färre besök på bensinstationen än vad som varit normalt under tidigare vintersäsonger. Om en månad är det dessutom dags för besiktning (peppar peppar) och framåt vårkanten är det dags att investera i nya sommardäck.