WordPress Managed Hosting på svenska

Templ är ett svenskt företag som erbjuder managed hosting i Google-molnet. Det är tjänsten för dig som vet om begränsningarna och riskerna som finns med att finnas i en ”hink” i en delad miljö på ett webbhotell. Välkommen att läsa en mycket lång bloggpost om vanliga webbhotell jämfört med managed hosting, med klokheter på slutet om när du bör välja WordPress Managed Hosting och när det kanske räcker gott med ett billigt webbhotell.

Managed Hosting (MH) – För vem?


Kortfattat är MH för dig som kommer att köra eller redan kör lite tyngre applikationer på eller intill din WP-webbplats. Du har sannolikt inte bara en blogg där du publicerar någon gång i veckan, om vilka kläder du köpt, vart du ska åka på semester eller vad du tycker om det senaste uttalandet i Big Brother.

Det är sannolikt så att du bedriver e-handel, du har kanske ett välbesökt forum med många inloggade användare samtidigt. Det kan också vara så att du använder WordPress i grunden men hela din webbplats förlitar sig på kringliggande system, integrerade via API mm.

Du som valt MH kan också vara den som vill slippa optimera in i absurdum, att jobba med att korta laddningstiderna på din webbplats, när detta sker ”automatiskt” med Managed Hosting.

Ja, MH kostar mer än ett vanligt webbhotell. Men du är ensam i miljön. Du är ensam om resurserna. Om du har din webbplats hos ett webbhotell delar du på resurserna. Fast inget webbhotell skulle komma på tanken att trycka ner så många webbplatser i en ”hink” att din och andras webbplatser blir lidande prestandamässigt?

Mjo, visst måste webbhotellen göra vad de kan för att hålla sina kostnader nere. Utan att gå in på de tekniska lösningarna för detta så kommer upplevelsen hos dig och dina besökare ibland vara ”det går trögt”.

Lastbalansering och automatiska kontroller för att isolera från tid till annan välbesökta webbplatser minskar risken för att din lilla blogg inte blir lidande. Men det är komponenter, faktorer, regler, script osv i ständig rörelse, som måste ta hänsyn till nätverkskapacitet mm.

Ja du ser, det är inte lätt att förklara utan det handlar till slut om hur du känner inför ett visst mått av tröghet och begränsade möjligheter att tweaka i relation till vad du betalar.

100 kr per månad inklusive moms för att ha en WP-webbplats på ett vanligt webbhotell är dock riktigt billigt! Men om du betalar mindre än så, räkna med att din webbplats kommer att lida om en annan webbplats i samma ”hink” utsätts för en attack eller av någon anledning får väldigt mycket trafik.

Det finns dessutom inget som heter obegränsat, det är mer en fråga om vad företagen kan se att användare tenderar att nyttja, kanske någon GB eller så, och utifrån detta kan ge alla andra ”obegränsat” med resurser. Visst vore det bättre om du kunde betala för vad du faktiskt använder men minskad risk för inbyggd tröghet bortom

Så vad är det då som anses vara argumenten för Managed Hosting, som kostar lika mycket i månaden som ett vanligt webbhotell fakturerar per år?

  1. Miljön är anpassad för WordPress och enbart WordPress. Miljön är byggd för att kunna tillhandahålla alla möjliga *nix-tjänster (eller Win/MS-tjänster).
  2. Miljön ger dig möjligheten att nyttja ”staging”, mer om det längre ner.
  3. Automatiska backuper (varje dag) och automatiska uppdateringar (av server-miljön, som du iofs slipper tänka på hos ett vanligt webbhotell men inte om du kör t.ex. VPS eller egen server).
  4. Bättre säkerhet i den meningen att molnstrukturen gör att webbplatsen kommer förbli online även om en hårdvara kraschar, det är trots allt Google Cloud som nyttjas hos Templ.
  5. Cache på servern snarare än via ett plugin såsom WP Super Cache, WP Total Cache m.fl.

För dig som bara tittar på månadskostnaden, välj det billigaste webbhotell du kan hitta. Till dig som förstår vikten av att de allra flesta av dina besökare möts av en snabb webbplats, fortsätt läsa.

Att veta hur mycket resurser du behöver är som att fråga någon ”hur långt är ett snöre”. Det finns inte en webbplats som är lik en annan. Det kan finnas likheter i setup men innehållet är troligen olika från en webbplats till en annan. Bilder och dess filstorlek, grad av komprimering osv. är troligen olika från en webbplats till en annan. Någon har en e-butik på WP, någon annan har det inte.

Det som talar för MH är att det i kombination med bra cache skapar en bekväm upplevelse för många samtida besökare, särskilt om du har en webbplats med e-handel där många samtida besökare gör liknande saker; filtrerar visning av produkter, lägger saker i varukorgen, genomför betalningar och liknande aktivitet.

Men du behöver inte ha en vältrafikerad avancerad webbplats för att välja Managed Hosting. Du kan hos Templ välja ett Small-paket och din webbplats kommer att fungera. Om du behöver uppgradera görs det enkelt i kontrollpanelen.

Processen med att sätta upp din WordPress-webbplats hos Templ består i sen vanlig registrering. Du fyller i alla uppgifter och kontokortsuppgifterna. Sen loggar du in och gör din val för vilken plan du vill prenumerera på. När du gjort dina val klickar du på ”fortsätt” och väntar en stund. Det kan ta upp till fem minuter att skapa din miljö.

Så. Nu är din miljö klar. Du ser direkt din översiktspanel med webbadress högst upp, e-post för WP-admin och lösenord till WP-admin (maskerat men kan kopieras). Här finner du även inloggning för SFTP/SSH och databasen. Inga konstigheter för dig som vet vad som krävs för att köra WordPress.

Härifrån bygger du upp din WP-webbplats som om du haft den på ett webbhotell. Du lägger till alla plugin du önskar (såklart bara de som har officiellt stöd för aktuell WP-version), fyller på med innehåll och kopplar på tredjepartstjänster.

Staging

En riktigt bra funktion som nämnts ovan för argument för MH är Staging dvs möjligheten att ha en kopia av din publika webbplats, göra ändringar och sen knuffa ut de ändringarna till din publika webbplats. Detta är en mycket bra funktion för dig som prioriterar en stabilt produktionsflöde och vill slippa göra en ändring på en publik webbplats, ladda om sidan, se hur ändringen blev, korrigera, ladda om sidan osv. Det finns olika plugin för WP som skapar en slags staging-miljö, men för full funktionalitet i dessa tillägg måste du betala. Här ingår det i månadskostnaden.

Staging (”stegning”) kan för en byrå eller hemmakodare vara ett sunt alternativ att överväga när en kund under en produktion ska komma med input. Istället för att jobba på en publik webbplats, ändra, be om feedback, kanske ändra igen så är staging att föredra. Själv jobbar jag direkt mot publika webbplatser, för att situationen tillåter det. Tidigare produktioner för kunder har mestadels placerats i nya kataloger, med en omdirigering i slutskedet. Detta eftersom jag, när produktioner var en tjänst jag erbjöd, helt enkelt inte hade kunskapen om hur himla bra det är med staging.

Är MH alltid snabbare än webbhotell?

Det beror på vad du testar. Om du drar in WordPress XML-fil med innehåll som syftar till att testa funktionaliteten hos ett tema, då är svaret ”ja och nej”. Om du testar en helt ren WP-installation, då är svaret ”ja och nej”. Men det är viktigt att bestämma från början vad som ska testas eftersom innehållet, som jag skrev om ovan, inte tenderar att vara samma på en webbplats jämfört med en annan webbplats. Rent subjektivt finns det ett bedömningsmoment i upplevd kvalitet när X jämförs med Y, men hur relevant blir det för någon annan än den enda betraktaren?

För denna text satte jag upp en WP-webbplats (PHP 7.3) hos Templ med nästan samma inställningar och innehåll som en domän hos Loopia (privatkonto, PHP 7.4). Ett argument för Managed Hosting är att laddningstiderna blir kortare, något som jag skrivit om på den här bloggen och i mitt artikelflöde på LinkedIn. Att hålla WP-webbplatser med korta laddningstider är även en av arbetsuppgifterna i min yrkesroll som digital marknadsförare. Vad tror du att utfallet blir av testerna?

Test #1 med Lighthouse i Chrome

Jag laddade in Templ-webbplatsen i Chrome och lät Lighthouse analysera, med resultatet:

100 Performance
100 Accessibility
100 Best practices
82 SEO

Jag laddade in Loopia-webbplatsen som också analyserades med Lighthouse i Chrome. Resultatet blev:

100 Performance
100 Accessibility
100 Best practices
91 SEO

Likvärdiga resultat som synes men så var det också fråga om närmast rena WP-installationer. Se ”setup” nedan.

Pingdom Test #1

Setup: WP-webbplatserna hade vid testtillfället en jättekort text på en standard-installation av WP med temat Twenty Twenty.

Templ-webben
Performance grade: 91
Page size: 53,7 KB
Requests: 8
Load time: 283 ms

Loopia-webben
Performance grade: 85
Page size: 60,7 KB
Requests: 8
Load time: 482 ms

En närmast fördubblad laddningstid för Loopia-webbplatsen är inte imponerande och en laddningstid om knappt 3 ms är riktigt imponerande (för Templ-webbplatsen).

Pingdom Test #2

Setup: WP-webbplatserna hade vid testtillfället importerat WP-content (som kan laddas ner här)

Templ-webben
Performance grade: 65
Page size: 11,3 MB
Requests: 113
Load time: 2,61 sek

Loopia-webben
Performance grade: 66
Page size: 33 MB
Requests: 78
Load time: 1,58 sek

Samma innehåll på WP men hos Loopia är webbplatsen tre gånger så stor som hos Templ. Och ja, laddningstiden är fördel Loopia i detta test.

Men det här är relevant och viktigt: Test-innehållet som används är just det, till för att testa. Det är redigt mycket innehåll som visas på sidorna som testas och storleken ligger på ca 33 MB. Jag skulle aldrig rekommendera en kund att ha en startsida som är 33 MB stor. Testet är således inte helt rättvisande, ska sägas.

Om vi utelämnar allt innehåll och istället tittar på TTFB (Time To First Byte) samt testar detta i Byte Check blir resultatet: 860 ms för Templ och 964 ms för Loopia. Det finns dessutom en komponent som inte är aktiv ovan: Cache, som hos Templ finns på server-nivå (installeras via Templ dashboard) och hos Loopia körs som ett plugin, här används WP Super Cache i simple mode.

Lighthouse/Chrome-test av WP-webbplatserna, med test-innehåll OCH cache aktiverat

Templ-webbplatsen:

52 Performance
91 Accessibility
85 Best practices
83 SEO

Loopia-webbplatsen:

33 Performance
91 Accessibility
77 Best practices
92 SEO

Vinnare: WP-webbplatsen som körs i Managed Hosting-miljön. First Contentful Paint landade på 1,4 sek för Templ och 4,1 sek för Loopia.

Och vi kan hålla på så här hela dagen. Tweaka, testa, få resultat, få olika resultat och försöka förstå vilken webbmiljö som är bäst. Eller så kan vi göra ett val utifrån vår budget, utifrån hur vi ser på vår webbnärvaro och hur vi vill att andra ska uppleva vad vi publicerar i form av text, bild och video samt ev. integrationer med tredjepartstjänster.

  • En del av oss kommer för alltid att välja det absolut billigaste webbhotellet, även om vår webbplats vänder sig till en B2B-publik. Det har liksom alltid funkat bra – vi väljer webbhotell/shared hosting.
  • En del av oss kommer att vilja försäkra oss om att webben alltid funkar bra, även om vi en dag tar emot 2000 besökare – vi väljer managed hosting.
  • En del av oss har kunskapen, erfarenheten och intresset av att drifta en egen miljö. Kör vi inte en server hemma i det till serverhall ombyggda sovrummet snurrar det en VPS eller hårdvara hos en leverantör av grundförutsättningarna för en stabil IT-miljö.

Jag har under flera år haft förmånen att testköra nya bilar. En gång körde jag Hyundai ix35 i några dagar, en rent av billig crossover för dig som vill köra något större utan att bilen äter ett stort hål i plånboken. Jag har även haft förmånen att köra en 510 hk stark Mercedes-AMG GLC 63 S under en vecka, en bil som kostar 1,3 miljoner kronor och som har prestanda i par med en Ferrari F40. Båda bilarna har fyra hjul, en ratt och säten för alla. Bilarna ska framföras på samma vägar och i samma hastigheter, upp till en viss gräns.

Vad jag menar är: För somliga är good enough precis det. För andra räcker det inte. Den senare kundgruppen söker det allra värsta. De är beredda att betala vad det kostar för att få en bil som klarar allt, som kan köra om tre långtradare utan att äventyra trafiksäkerheten och som (även om det kanske inte är så smart) kan ta sig fram offroad. Andra nöjer sig med att ta rygg på andra och anpassa sin körstil till vad bilen (resursen) mäktar med. De senare vill inte spendera vad det kostar att befinna sig på toppen.

Liknelsen är kanske lite konstig när det kommer till något som shared vs. managed hosting och testerna ovan visade faktiskt att shared hosting kan under vissa förutsättningar vara minst lika bra som managed hosting. Men någon dags tester är inte samma sak som att sitta med en större webbplats, att jobba med ständiga förbättringar och att kunna erbjuda en bra upplevelse för många samtida besökare. Jag vill se den webbplats på ett vanligt webbhotell som serverar 1000 WooCommerce-produkter till 1000 samtida användare med samma prestanda som en mer kraftfull WP-miljö kan erbjuda.

Som jag nämnde ovan: Om du har en e-butik är det millisekunder som räknas. Har du ett forum är det dina användare som skapar innehållet och de vill inte sitta och vänta medan din server tuggar färdigt. Om du dessutom har en WP-webbplats med flera integrationer av t.ex. betalfunktioner eller en webbplats med frekvent användande av internt sök av bilder/videos, då vill du förmodligen ha möjligheten att öka på med mer RAM, fler processorer och tweaka WordPress i rätt riktning. Det senare är inte alltid möjligt på ett vanligt webbhotell.

Gång på gång har jag genom åren läst på olika forum om personer som beklagar sig över webbhotell. Jag har haft webbplatser hos de flesta större webbhotell de senaste 15 åren. Ibland är ett webbhotell det bästa, året efter är samma webbhotell det sämsta. Ibland rycker ett webbhotell upp sig, bara för att dala igen pga uppköp, att de tryckt ner för många webbplatser i samma ”hink”, att de blivit hackade eller vad det nu kan vara. När du söker en långsiktig stabilitet kan Managed Hosting vara lösningen, även om det kostar. Ett närmast stående råd i forumtrådarna är att välja bort shared hosting, om webbplatsen i alla lägen ska kunna hantera stora mängder besökare som gör många olika saker samtidigt.


Nästa steg: Välja server-setup (uppgifter från Templ i feb. -20)

Small – Inkluderar 1 CPU (delad), 0.6GB RAM (+1GB swap), 10GB disk, 10GB dataöverföring per månad.
Medium – Inkluderar 1 CPU (dedikerad), 3.75GB RAM, 25GB disk, 25GB dataöverföring per månad.
Large – Inkluderar 2 CPU (dedikerad), 7.5GB RAM, 50GB disk, 100GB dataöverföring per månad.
Custom – Välj antal CPU och mängden RAM fritt. Inkluderar 10GB dataöverföring per månad.

Det blir snabbt väldigt tekniskt när det ska förklaras vad de olika paketen innehåller, vilka resurser du köper för att driva din webbplats på. För en lekman som insett nyttan med managed hosting kontra webbhotell: Du får vad du betalar för.

För egen del hade jag en egen server hos Digital Ocean för en massa år sen. Jag köpte ett paket, en Droplet, med Ubuntu och snålade in på RAM-minnet. Jag fick köra flera kommandon i datorns verktyg för detta, det var riktigt lärorikt att lära sig om olika inställningar för Apache med mera. Det gav också en förståelse för vikten av rätt mängd resurser.

För när det var dags för Örebro Race Day hade jag legat på och bloggat om eventet, jag rankade helt okej på förstasidan hos Google. Den extrema toppen jag hade på min blogg (2000+ besökare, jämfört med de 50 eller så jag hade på den tiden per dag) när Gumball kördes genom Sverige 2015 såg ut att återupprepa sig. Trafiken tilltog under veckan för eventet i Örebro men…

…när jag kom hem efter en spännande dag med F1-bil i centrala Örebro möttes jag av en blogg som inte alls lirade. Den var stendöd. Den massiva trafiken (nåja) hade sänkt bloggen i samma stund som jag köade för att komma in på området. Hade jag bara spenderat lite mer pengar på mer RAM-minne…

Jag snålade för jag var okunnig. Jag insåg inte nyttan med att investera för att servera alla besökare en bra webbupplevelse. För mig som privat bloggare på den tiden fanns det inte en känsla av vikten att spendera en redig hög med pengar varje månad, för vad som iallafall inte gav särskilt höga intäkter via annonser. Så här i efterhand tar jag de uteblivna intäkterna som indirekta kostnader för lärande.

Har du ekonomiska muskler som krävs för att bära upp vad en kraschad webbplats kan betyda för era intäkter?


OBS: Denna text är ett betalt samarbete med Templ och vill du testa tjänsten får du just nu en månad gratis via https://templ.io/sv/kampanj/.