Indicier ledde fram till falsk ryktesspridning i Kumla
Nu har polisen gripit en 45-åring man från Mölndal i fallet med 13-åriga flickans död i Kumla nyligen. Dock så spreds det ett rykte om att en välkänd företagare i staden Kumla skulle vara den som polisen sökte. Så var inte fallet och Lasse Cbark är INTE samma man som polisen tog i onsdags kväll. Allt byggde på indicier.
Indicium är svagare än ett faktum. Tillsammans kan flera indicier användas för att styrka ett påstående. Ett indicium är dock aldrig lika starkt som ett bevis.
Lasse C säger i Bävernytts artikel ”jag kan inte något om nätet” och vände sig till lokaltidningen för att få ut sitt budskap. Att Lasse pekades ut berodde sannolikt på att han liksom den nu gripne (JF) hade flera saker gemensamt: Ålder, framgångar i sport och chef inom näringslivet. Att ha dessa egenskaper och bo i Kumla kan inte ha varit helt lätt och jag lider med Lasse C som fått uppleva näthatet hands-on.
Att det blir så här hänger dock inte samman med något näthatande i kommentarsfält på obskyra politiskt inriktade bloggar. Källan till denna typ av ryktesspridning är som oftast forumet Flashback. Om du inte känner till Flashback så är det ett koncept som nyligen firade 30 år och där du hittar svar på allt.
Du som läser detta vet förmodligen redan detta men det kanske finns någon av mina läsare som inte känner till Flashback. Det är där som du hittar fullständiga namn på brottsmisstänkta, det som vanlig press inte skriver ut. Det är även där som du hittar all sköns ryktesspridning.
Det var förövrigt Flashback-forumet som avslöjade en naturfotograf och det ledde till att Sveriges Radio gav ett pris till tråden. Flummigt? Ja och pengarna gick till någon annan eftersom på Flashback är du anonym.
Anonymiteten är en av drivkrafterna bakom ryktesspridningen och även om det nu är JF som lyfts fram i tråden så är skadan redan skedd. En företagare i en liten stad blev oskyldigt utpekad som sexualbrottsling och det gick så långt att telefonsamtal och e-post började komma in till företaget. Att skydda sig mot det kan vara svårt när vågen sköljer över en. När stormen lugnat sig är det läge att börja skapa sig en bättre personlig webbnärvaro.
Om vi vänder på steken och riktar blickarna mot JF så är det ännu värre ställt med webbnärvaron. Hans Facebook-konto är helt öppet, med massa personliga bilder och även om det är tunnsått i övrigt så har han ett företag och därmed finns hans uppgifter med på massor av olika företagskatalogsajter. Om det skulle visa sig att JF är oskyldig kommer det här veckoslutets publiceringar på forum, bloggar, alternativmediasajter etc. att vara en hård nöt att knäcka. För att inte tala om familjen. Jag lider verkligen med er.
Vill du veta mer om hur du som privatperson eller du som företagare kan göra för att hantera information om dig på nätet kan du höra av dig. Jag har bott på nätet de senaste åren och är väl medveten om vilken genomslagskraft som nätet har. Det finns alldeles för lite kunskap om hur viktigt det är att arbeta proaktivt med webbnärvaro, särskilt om du har ett någorlunda unikt namn.