Kurs: Första hjälpen och Hjärt-lungräddning BARN
Ditt barn har satt en äppelbit i halsen! Oj! Något har hänt! Hjälp! ABC? L-ABC? FH? HLR? Kontrollera andning: Gå ner på knä intill barnet, sätt örat mot näsan och snegla på bröstkorgen. Ingen andning? Starta hjärt och lungräddning. Men hur gör man?
Jag har nyligen gått Röda Korsets heldagsutbildning Första hjälpen och Hjärt-lungräddning BARN som arrangerades via Familjecentralen Brickebacken i Örebro. Som förälder till en tvååring kändes det väldigt relevant att ta chansen till kostnadsfri utbildning i första hjälpen.
Utbildningen var ca sex timmar inkl. två fikaraster och lunch. Det behövdes eftersom det var mycket att ta in genom att lyssna. Utbildningen hade också flera fysiska moment, övningar där vi delades upp i par eller grupper om fyra för att simulera skada-omhändertagande.
Vi inledde med att presentera oss själva och utbildaren berättade om sin bakgrund, Röda Korset och hur de arbetar med vård på plats där det händer t.ex. motortävlingar, festivaler osv. I vår lilla grupp om 8 personer var det hälften som hade någon slags utbildning sen tidigare, där jag har med mig utbildning till sjukvårdsman från lumpen sen tidigare.
Att linda bandage runt ett skärsår är inga konstigheter. För första förband har ju alla med sig i fickan jämt och ständigt. Nej precis, det har vi inte. Därför är en eller två strumpor bra att använda om inget bandage finns i närheten. Är det ett djupt sår lindar du den ena strumpan till en korv och sen tar du strumpa nummer två och lindar runt. Snöra inte för hårt, bara så det stoppar blodutgjutelsen. Visste du förresten att det vi riktigt svåra skador såsom när en finger klipps av, att du ges ca 10 minuter i början på att snöra av innan blodet kommer forsande?
Utbildningen som vi fick var mycket bra och nu är jag inte alls lika osäker inför hur jag ska göra om något händer vår kära dotter. Särskilt hjärt-lungräddningsutbildningen var något som jag inte visste om sen tidigare. Jag visste att den fanns men hade ingen aning om hur jag ska göra. Visste du att du inte ska vrida huvudet hela vägen uppåt-bakåt på riktigt små barn (0 till 1 år), eftersom det kan blockera luftstrupen?
Utbildningen i sammanfattning:
Mjuk inledning med mycket berättande om exempelvis hur vi kan förebygga olyckor hemma och på andra platser. Förevisning av framstupa sidoläge (stabilt sidoläge), Snabbt över på gruppövning där vi som väntande del möttes av fyra medvetslösa barn när vi gick in i andra rummet. Fika och därefter berättande om L-ABC (Livsfarligt läge, andning, blödning, cirkulationssvikt) och hur man gör Heimlichmanövern (bukstöt).
Färdigheter du får genom att gå utbildningen:
Du lär dig stoppa blödningar, att ta hand om medvetslösa, att undersöka efter en fallolycka (huvud-till-tå-undersökning), hur du förebygger cirkulationssvikt (chock), hur du ska göra vid stopp i luftvägarna, hur du gör mun-mot-mun-metoden på barn och vuxna, vad du bör tänka på innan du gör mun-mot-mun, hur du inte alltid ska gå fram till en plats eftersom du sätter dig själv i fara, hur du ska blockera trafiken innan du kliver ur och går fram till t.ex. en trafikolycka.