Barnsäkerhet A-Ö

Barnsäkerhet är ett viktigt område och något som lämpar sig för dig som är livrädd för att ditt barn ska råka illa ut. Sunt förnuft i kombination med kunskap från andra kommer du långt med. Se den här listan som en checklista på saker du bör säkra upp inför att ditt barn ska vistas hemma.

Badbalja
Ska vara max 15 cm djup och gärna ha gummipluppar på undersidan så att den inte halkar så lätt mot ett vått badrumsgolv.

Badkar
Du kan bada med ditt barn. Sitt upp och ha barnet mellan dina knän. Köp en termometer så att du inte blandar för varmt vatten. En liten gummianka eller plastburk räcker gott som leksak. Vänj ditt barn vid vatten och häll vatten på huvudet så det inte kommer som en överraskning senare.

Badtillbehör
En mjuk svamp underlättar liksom några tåliga leksaker.

Balkong
Små barn kan fastna i springan mellan räcket och balkongfundamentet. Större barn kan klättra över räcket. Skydda med förslagsvis plankor eller annat. Dynor kan glida igenom en springa.

Barnstol
IKEAS vita plaststol är en bra början. Kostar någon hundring och de löstagbara benen underlättar när ni ska åka bort dit det ej finns barnstol att låna.

Dörrar
Har du hundrakoll på ditt barn så ser du till att inga fingrar kommer i kläm. Det är främst vid gångjärnen som klämrisken kan finnas. När barnet börjar gå runt vill det öppna och stänga dörrar. Köp gärna dörrspärrar.

Fönster
Håll stängda om du inte vill att ditt barn ska ramla ut. Akta fingrarna vid stängning.

Gåstol
Det här är ett alternativ till att lära sig gå utan stöd. Vi har inte använt gåstol och nu springer dottern runt hemma utan problem.

Halkskydd
På strumpornas undersida och på mattor rekommenderas.

Kemikalier
Ställ högt i ett skåp. Tänk även på vad du har under diskbänken i form av maskindiskmedel, tomma konserver och annat farligt.

Leksaker
Även säkra leksaker kan ha delar som kan lossna. Vi klippte t.ex. bort snöret på en häst-på-hjul för att dottern gillade att stoppa snöret i munnet. BRIOs lägga klossar i hål tog vi också undan då dottern ville köra in hela röda träcylindern i munnen.

Petskydd
https://bjornsennbrink.se/barnsakra-elkontakter-vagguttag-hemma/

Skötbord
Ska vara stabilt. IKEA har flera modeller som räcker gott. Vi fick ett custombygge som passar perfekt ovanför tvättmaskinen. Är du händig kan du snickra till ett själv. Höga kanter är en stående regel för skötborden och utrymme för barnet att röra på sig. För det vill jag lova det vill de små liven när de blir lite drygt ett år.

Sladdar
Spika upp längs väggarna. Slösa gärna med fästen så att det sitter fast ordentligt. Kanske kan du flytta på någon elektronik så att sladden kan gömmas bakom en tung möbel?

Spisen
Montera spillskydd om det finns utrymme. Tänk annars på att inte låta några handtag sticka ut över golvet. Ha även som regel att inte ställa plastsaker på spisen, byttor och liknande. Rätt vad det är så springer ditt barn till spisen och drar på högsta värmen. Smält plast luktar inget vidare och är lite klurigt att få bort. Dra även i ugnslucka från barnets höjd och kolla så att spisen inte kan tippa. Montera den i väggen i så fall.

Sängen
Spjälsäng så länge som barnet får plats. Nästa modell är en sådan säng som du kan förlänga varefter barnet blir längre.

Trappor
Skydda med grindar och montera halkskydd på trappstegen.

Trädgårdsmaskiner
Göm i förrådet eller placera inom trädgårdsgaller så att du får några extra sekunder innan ditt barn stoppar näven i gräsklipparen eller annat hemskt.

Ugnsluckan
Säkra med skruv så att du måste trycka på spärr innan du kan öppna.

Varm mat
Känn med dina läppar på maten du ska ge ditt barn, längre än någon sekund. Du vet själv vilken typ av mat som är ljummen på utsidan och stekhet inuti. Ha alltid kallt vatten redo när du matar.