VW Teramont blev Atlas

Volkswagen Atlas (USA)

Det dök upp spionbilder under sommaren av en till synes produktionsfärdig SUV och nu vet vi att de bilderna inte var fejk. Det som däremot var fel var namnet Teramont: Atlas är namnet på VW:s SUV i vad VW kallar för medelstora klassen. Storleksmässigt placerar sig Atlas mellan Tiguan och Touareg.

Enbart bensinmotorer

Efter dieselgate kommer VW inte att erbjuda dieselmotorer i Atlas även om det vore en rimlig utveckling på andra marknader än USA. Den V6 TDI som idag finns i Amarok skulle passa bilstorleken bra.

Atlas kommer i början med bensinmotorer i form av 2,0 TSI (238 hk) och 3,6 VR6 (280 hk), bägge kopplade till en 8-stegad automatlåda. Den svagare motorn enbart med framhjulsdrift. 4MOTION är ett tillval för VR6-motorn.

Byggs i USA

SUV:en Atlas från Volkswagen kommer att bygga i Chattanooga (Tennessee) för USA och resten av Nordamerika. Med start i slutet av 2017 kommer VW Atlas att säljas även i Ryssland och Kina.

Mått, utrustning

Storleksmässigt är Atlas alltså i medelstora klassen. Det betyder en längd på strax över 5 meter, bredd på nästan 2 meter och en höjd om 1,8 meter.

På belysningssidan är det modernt med LED-strålkastare och LED-varselljus som standard. LED-bakljus är ett tillval.

På säkerhetssidan erbjuds adaptiv farthållare (ACC), områdesövervakning inklusive autobroms (Front Assist), Blind Spot-sensor (som varnar för fordon i den döda vinkeln när man ska byta körfält) inklusive Rear Traffic Alert (som varnar för korsande trafik då man backar ut från en parkeringsplats), filhållningsassistent (Lane Assist), och parkeringsassistent (Park Assist).

Atlas är också den enda bilen i sin klass som erbjuder automatisk multikollisionsbroms, ett system som bromsar bilen när den är involverad i en olycka för att minska risken för ytterligare kollisioner. Återstår att se ett oberoende test av det senare.

Förbrukning och priser ej tillgängliga vid publiceringsdatum.

Fotograf/Källa: Volkswagen