Ja, du måste skifta hjulen. Vinterdäck till SUV.

Sommaren är slut. Löven på träden skiftar från grönt till gult. Vägbanorna blir mörkare och sommarens mjuka ljus ersätts av mörker. Det tar några månader till och sen är vägbanorna vita av snö eller is.

Nu är det högsäsong hos däckleverantörerna och däckverkstäderna. Så vänta inte för länge med att köpa nya vinterdäck. Du vill inte vakna upp en morgon till snö eller halka när det sitter sommardäck på din bil…

TIPS: Köp förra årets testvinnare

Inför varje säsong utses testvinnare i däcktester producerade av motorpressen. Inte sällan lyfts årets testvinnare fram som däcket du ska köpa. Fast förra året var det sannolikt ett annat däck som var testvinnare. Köp det däcket om du vill spara lite pengar. Köp rent av förra årets budgetval från erkända märken om din budget för vinterdäck är låg.


Dubbdäck eller inte?

  • Om du som undertecknad bor på landsbygden där saltbilen sällan eller aldrig kommer förbi, välj dubbdäck.
  • Om du bor i storstäder eller kör mest på saltade vägar, överväg dubbfria vinterdäck.

Du vet säkert av erfarenhet om du behöver dubbade vinterdäck eller om du klarar dig utan dubben. Så länge du inte ska köra mycket på packad snö eller is kan det fungera bra med dubbfritt. Men dubbdäckens förmåga att få stopp på din bil på ett sätt som dubbfria inte klarar, kan vara skillnaden på liv och död. Å andra sidan kan dubben på torr asfalt vara sämre än dubbfria däck. Hur, vad och var du kör är tre faktorer i valet om dubb eller icke dubb.

Ska du köra yrkestrafik där framkomlighet är superviktigt och där ett stillastående fordon kostar pengar, köp dubbdäck. Ja, de bullrar mer och kör du i stan kanske du undrar varför du valde dubb. Men när du får en körning ut på landet, du kör kanske rent av bara på landsbygden, då behöver du bra grepp mot vägytan.

Året-runt-däck kan du köra på om du vill. Det är ett budgetalternativ och fungerar kanske för en del. Ett däck som kan köras året om kan dock inte prestera till 100% om det ska fungera i alla väderlekar. Det måste kompromissas för att fungera okej för det mesta. Somliga anser att det räcker gott, good enough så att säga.

Andra skulle påstå att det är rent dårskap att inte köra på däck som är framtagna speciellt för vinterväglag. På sommaren är det en annan femma, där vattenplaning är det värsta som kan hända. På vintern kan det räcka med en missad vridning av ratten, en stöt mot en iskant och så sitter du där intill lyktstolpen.

Vad säger lagen? – Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Dubbdäck får användas även under annan tid, om det är eller befaras bli vinterväglag. Det är polisen som avgör om vinterväglag råder. Mönsterdjupet på däcken ska vara minst 3 millimeter när det är vinterväglag.