Google XML Sitemap for Videos är ett gratis tillägg som du använder för att skapa en XML-fil. Filen innehåller de bloggposter på din WordPress-hemsida som innehåller inbäddade videoklipp. Det tillägget är ett verktyg bland flera som syftar till att optimera för visning av videoklippen på sökresultatsidorna.

Skärmdump av XML-sidan genererad med ovan nämnda tillägg:
seo-video-xml-sennbrink

Glöm inte att logga in på Google Webmaster Tools där du skickar in filen sitemap-video.xml för indexering. Glöm inte heller bort möjligheten att i varje YouTube-klipp länka till blogginlägget i fråga, förutsatt att du bäddat in video som du själv publicerat.


Video på webben är ett bra sätt att skapa en bred webbnärvaro. Du har en kamera i din mobil och har du en smartphone eller surfplatta kan du publicera dina filminspelningar inom minuter efter att du filmat färdigt.

Att inte arbeta med video på webben tycker jag är att gå miste om en bra möjlighet att marknadsföra ett budskap och i förlängningen tror jag att din sökmotoroptimering blir lidande om du inte kompletterar text och bild med rörliga bilder i form av video.

För att ditt arbete med video på webben ska bli så bra som möjlighet rekommenderar jag att du skapar ett koncept, och håller dig till det. Jag prenumererar på nära 100 olika kanaler på YouTube och de jag gillar bäst är de som redigerar sina videoklipp återkommande enligt samma mall, samma koncept.

En kanal som jag gillar är ScottieDTV. Det är en man som visar olika “hot rods” som han kallar bilarna i videoklippen. Varje klipp inleds med en bild och ett par sekunder senare ser vi mannen iförd sina karaktäristiska solglasögon. Ibland filmar han inte sig själv i inledningen men det finns oftast en inledning, som berättar för oss tittare var han är och vad han ska vissa oss idag. Det är genomgående väldigt bra produktioner och gillar du muskelbilar och amerikanska söderna ska du prenumera på ScottieDTV.

En annan kanal som också handlar om bilar är Jay Leno´s Garage. Jay Leno känner du till från The Tonight Show och du vet förmodligen också att han är en bilsamlare av rang. Han har allt från tidigare fordon med elmotor till nyare sportbilar. I varje show så visar han upp något motorrelaterat, oftast en bil. Varje klipp är ganska långt och körscenerna kommer alltid på slutet. Videoklippet handlar istället om samtal om vad som visas upp. Precis som med ScottieDTV, fast här är det mer mainstream (även om det finns udda fordon i hans garage då och då).

Bägge dessa kanaler svarar på ett bra sätt upp mot mina förväntningar. Jag kan se ett bra klipp på en kanal och börja prenumerera. Ett par dagar senare handlar det inte längre om polisjakter i Los Angeles utan om en hund eller en katt eller något helt annat än vad jag förväntade mig av kanalen. Jag avprenumererar och glömmer bort.

Du ska alltså arbeta enligt ett koncept hela tiden för få prenumeranter som stannar kvar. Det är också en slags sökmotoroptimering kan jag tro eftersom jag även tror att Google kommer att lyfta dina videoklipp högre än andras om du har fler prenumeranter.

Video-sökmotoroptimering i min värld har två sidor:

  • Den tekniska biten där du arbetar med t.ex. ett XML-tillägg, titlar, beskrivningar, länkar från videoklipp till bloggposter där de senare är sökmotoroptimerade.
  • Den humana biten där du arbetar med att möta förväntningarna hos dina tittare. Det finns så många bra producenter idag att du måste göra ett bra jobb.

Disclaimer – Jag har själv drygt 70 publicerade videoklipp på YouTube och jag har fortfarande inte funnit ett koncept. Jag producerar och publicerar utan att ha en egentlig plan eller ett mål som jag vill uppnå.

Ett videoklipp som visar vad du kan göra med appen Backwards Cam HD:

Jag använder video som ett komplement till bloggandet och så kan du också göra. Du måste inte göra allting som duktiga konsulter säger att du bör göra. Du har en egen vilja, en egen bakgrund och ett eget intresse. Fånga upp det och utveckla något som passar dig.


Teknisk sökmotoroptimering av video
Vill du lära dig mer om de tekniska aspekterna kring SEO för video rekommenderar jag att du nu kollar på vad SEO-gurun Nikke Lindqvist har att säga om saken:


Human sökmotoroptimering av video inkl. konceptrådgivning
Vill du ha hjälp med att finna ett bra koncept för videoproduktion och få hjälp att skapa ett publiceringsflöde tycker jag att du ska kontakta mig!
konsult@sennbrink.se | 076-348 83 11