Vårljuset i tunneln

Vår igen! Fantastiskt skönt! Vi slapp massor av snö och bitande kyla hela vintern. Visst, ljusare på vintern med snö fast inget jag tycker är bättre än barmark. Nu är marken blottlagd igen. Nästan liten naken. Den ser sliten ut. Snart blir det bättre. När växtligheten återvänder med full styrka.

Idag vill jag berätta om en upplevelse jag haft. Det är en upplevelse som går på tvären med de konservativa miljöerna där jag rör mig ibland. Du vet de miljöer där föreställningen om att kvinnan i hushållet största delen av föräldraledigheten ska vara hemma är djupt rotad.

Min upplevelse är; drygt 10 månader som hemma-man. En hemmaman är en man som väljer att vara hemma med barnen när frun arbetar. Det har inget med könsroller, genus eller feminism att göra. Vi gjorde ett eget val. Föräldrarnas val. Vi anser att våra barn förtjänar att få en bra relation till sin mamma OCH sin pappa. Detta utan inblandning av förskola/dagis för de allra yngsta.

Vi anser att våra barn inte ska umgås de flesta av sina vakna timmar tillsammans med andra vuxna än oss.

Vi anser att vi ska ha rätten att själva bestämma fördelningen av föräldrapenningen.

Vi anser att våra barns framtida minskade risk för psykisk ohälsa är viktigare än hög materiell standard som ett resultat av mer arbete och mer pengar att spendera.

Att vara hemma-man är att uppleva vardagen upprepas dag för dag
Det finns en vardag, ett ekorrhjul. Efter några månader kan jag se tillbaka på vad som varit: Perioder där t.ex. ett av barnen tagit stora kliv i utvecklingen. Dra lärdomar av vad som skett tidigare och blicka framåt.

Att blicka bakåt är såväl stärkande som lärorikt. Stärkande i den mening: Du klarade av även detta. Lärorikt i den mening att det händer mycket hela tiden och jag hinner sällan få in en rutin innan förutsättningarna ändras.

Jag har bloggat om papparollen genom åren och tycker det är kul att få dela med mig, utan att avslöja alltför mycket privata saker eller tråka ut dig som läsare med vardagspusslet.

Samtidigt är det vardagspusslet där jag befinner mig hela dagarna som hemmaman. Upp tidigt på morgonen, byta 2-3 blöjor, ge frukost till 3 barn, klä på tre barn och så iväg.

Första gången tog det 60 minuter från uppstigning till att vi gick till bilen. Andra gången kom vi sent till dagis och tredje gången (idag faktiskt) hjälpte en än tidigare uppstigning till att skapa lugn. Vi kom sent ändå på grund av morgonrusningen.

Flera gånger har jag mötts av obekväm tystnad när jag svarat på frågan: ”Hur länge ska du vara hemma med barnen?”
Svaren på frågan är: Tills vidare. Nej, jag har inget jobb att gå tillbaka till. Nej, vi har inte alla barn på dagis.

Jo visst serru, vi är hemmaföräldrar som valt bort mellanklassens materialistiska prylhets, valt att leva lite enklare och i gengäld fått spendera småbarnsåren med våra barn.

När du blev mamma eller pappa, var det din plan att lämna bort ditt barn till en annan vuxen så snart det gick?
Det var aldrig vår plan. Vi fick kämpa hårt för att bli föräldrar. Vi vill inte låta någon annan vuxen uppfostra våra barn. Det spelar ingen roll vad såssarna säger på TV. En dag kanske vi måste ändra oss. Vi har iaf överlevt fem år på det här viset.

Jag gled iväg där en aning, bort från vad jag började skriva om: Att vara hemmaman. Här kommer en snabbversion:

En hemmaman har ansvar för:

  • Att kvinnan har rena kläder. Hon arbetar hela dagen. Du är hemma med tvättmaskinen. Tvätta, torka, vik och lägg i lådan.
  • Att kvinnan har mat att äta. Hon arbetar hela dagen. Du är hemma med spisen. Laga mat, servera barnen, spara det som blir över i en matlåda.
  • Att alla har ett rent hem. Din kvinna arbetar hela dagen. Du är hemma med dammsugaren. Du vet vad den används till. Gört bara.
  • Att alla förblir friska. Din kvinna arbetar hela dagen. Du är hemma med barnen. Ta på barnen bra kläder och gå ut. De dör inte av det även om det regnar.

En hemmaman behöver förutom vardagspusslet såsom återgivet i korta drag här intill, även han tid för återhämtning. Själv finner jag det lagom ibland att få storhandla utan barn. Visst är jag seg på kvällen, men en stunds bilkörning, spatserande i gångarna på ICA och sen hem till YouTube räcker gott de flesta dagar.

Fast det är viktigt att ni finner saker som hemmamannen kan göra utöver att åka till ICA. Själv har jag de senaste fyra åren getts möjligheten att testa nya bilar. Jag började med det 2013, hade kört taxi och bloggade om bilarna.

Det ena ledde till det andra och idag driver jag Sveriges enda helt nischade motorblogg om SUV:ar. Det är dock inte gratis, det blir en investering varje gång, pengar som jag har igen inom ett år via annonsering. Det kostar i runda slängar 2500 kr att testa en bil i en vecka när jag räknar in alla reskostnader, mat och bränsle.

En annan sak som jag väljer att lägga tid på är att jobba. Jo visst serru, trots allt ansvar kring vardagspusslet har jag funnit tid för jobb som digital marknadsförare.