invest in time

betald marknadsforing


Nu är det mindre än två veckor kvar innan flyttlasset går. Våra saker dyker titt som tätt ner i sina flyttlådor. Mitt i allt detta har vi ett treårskalas. Det är med andra ord riktigt intensivt.

När det är intensivt hemma kan all form av avlastning kännas som en investering. Det kostar visserligen en slant. Fast belöningen i form av mer frigjord energi att spendera på viktiga saker gör investeringen helt klart prisvärd.

Jag kan relatera till detta i rollen som webbkonsult. Företagare likt mig själv har alla möjligheter i världen att lära sig bygga webbplatser och författa innehåll. Det avgörande är hur mycket tid som måste spenderas och hur den tiden prioriteras, hur den värdesätts och därmed kan ses som värdeskapande.

Jag levererar värdeskapande webbtjänster i den meningen att du som kund har satt ett pris på din egen möjlighet att göra jobbet själv. Jag levererar dessutom värdeskapande webbtjänster i den meningen att det jag producerar för dig hjälper dig att tjäna mer pengar, även om du avstått från att investera och frukten av ditt eget arbete inte nått upp till samma nivå.

En artikel i tidningen Dagen nyligen handlade om att investera i äktenskap med en liknelse till aktiesparande. Investera lite då och då, men kolla inte avkastningen varje dag, investera regelbundet ur ett långsiktigt perspektiv.

När jag väljer vilka aktier jag vill investera i brukar jag kolla på avkastningen över de senaste 3-5 åren. Finns det toppar och dalar? Kan dessa härledas till vad som hänt i företaget? Vill jag investera nu även om det finns risk att aktiekursen dalar, för att jag ser ett långsiktigt positivt resultat?

Samma sak med äktenskapet. Jag har visserligen redan valt äktenskapet. Från dag till dag ges jag dock möjligheten att investera i det, utan att betala en enda krona. Ett sätt att investera i ett äktenskap är nämligen att erbjuda avlastning.

Avlastning kan vara att laga maten hemma, att diska, att tvätta, att städa, att ta hand om barnen osv. Avlastning kan också vara att låta din partner bestämma vad hon vill göra. Det kan vara en form av avlastning att laga mat, att diska, att tvätta osv.

Avlastningen betyder inte alltid samma sak som att göra ingenting. Själv uppskattar jag t.ex. att diska efter middagen, det frigör tankar inför kvällens arbetsinsatser (byta blöjor, lägga barnen, jobba för min arbetsgivare etc).

I den bästa av världar kan alltså en investering i avlastning stärka ert äktenskap. Det är en investering som du inte kan omvandla till ett finansiellt värde. Du vet att det är rätt trots att du inte kan räkna hem det.

För att återkoppla till vad jag skrev ovan om att värdesätta tid: Företagare som valt att anlita mig som leverantör av webbmarknadsföring har gjort så för att de värdesatt sin egen tid. Det har jag själv använt när det kommit till bl.a. transporter:

Om jag åker taxi från tågstationen till en kund kommer jag snabbare fram till den punkt där jag börjar debitera. Om jag istället åker buss tar det längre tid fram till samma punkt. Tidsskillnaden kan enkelt omsättas i ett värde. Om jag tjänar in 45 minuter betyder det 45 minuter tid som jag kan debitera. På så vis värdesätter jag min egen tid i relation till min roll som webbkonsult.

Jag värdesätter min tid och ser att jag kan räkna hem en investering eftersom den investeringen gör att jag långsiktigt tjänar mer pengar. Min investering bär frukt så att säga. Hänger du med?

För att ta ett kliv tillbaka till nutiden: Vår vardag nu inför flytten. Upp tidigt, köra igång dagen. Låta barnen leka och vara delaktiga i flytten där det passar. Det är tufft. Riktigt tufft.

Dels är det tufft för att vi har en deadline. Det är dessutom fysiskt tufft. Att lyfta flera dussin välfyllda flyttkartonger är tungt. Det är jag som gör alla lyften. Min fru bär nämligen redan på något: Vårt fjärde barn.

Det är en fantastisk välsignelse att få vänta på vårt fjärde barn. Allt har gått bra, peppar peppar. Detta gör dock att jag får göra grovjobbet hemma. Lite avlastning vore faktiskt inte så dumt.

Vi har redan bokat upp våra släktingar lite närmare flytten. Dagarna runt överlåtelsen är schemalagda och att be om ytterligare avlastning känns inte rimligt. Det som däremot inte övervägts ännu är att köpa tjänsten avlastning.

Här i Örebro och i andra städer finns t.ex. myNanny, en tjänst som erbjuder barnpassning mot betalning. Ungefär 140 kr per timma har jag sett att det kostar. Vad tror du efter att ha läst min utläggning om värdeskapande avlastning, kan barnpassning vara en bra investering i äktenskapet?

Först och främst: Pengarna. Det är inte gratis med barnpassning. Fast å andra sidan, sitter dina kompisar, mostrar eller fastrar barnvakt utan att du får betala i en form eller annan? Jag skulle iaf tycka att det skulle kännas konstigt att inte betala för en tjänst som är värdeskapande för mig.

För det andra: Tiden. När du likt oss befinner dig i en vardag där tiden är en märkbart knapp resurs kan barnpassning vara en sund investering. Tänk själv: Hur mycket är frigjord tid värt för dig? Är du företagare kanske en timma är värd upp emot en tusenlapp. Dra av kostnaden för barnpassning och du torde komma fram till att den frigjorda tiden, avlastningen, har ett högt värde.

Jag kan helt klart tänka mig att köpa barnpassning om personkemin stämmer. Jag vill dessutom kunna googla personen i fråga, ta referenser och känna av hur landet ligger innan jag lämnar mitt barn till en relativt okänd person. En sökning på Lexbase skadar nog inte heller.

Fast å andra sidan har jag det senaste året lämnat min dotter på dagis utan att veta exakt vilka hon kommer i kontakt med. Det finns idioter överallt. Ska vi låta vår oro och rädsla styra våra liv eller ska vi våga investera?