Det finns nästan inget värre än återvändsgränder på webbplatser och bloggar. 404 är ett svar från webbservern när besökare försöker visa en sida som inte finns (eller som bytt adress). Här några tips på hur du behåller besökaren på din webbplats genom att använda WP-tillägg som vakar över din sajts länkar, externa såväl som interna.

Redirection är ett tillägg till WordPress som skickar besökaren vidare till en ny sida utan att besökaren måste klicka sig dit. Jag använder Redirection för ett 40-tal numera raderade sidor på bjornsennbrink.se även om jag för andra webbplatser valt att göra samma sak med en .htaccess-fil direkt i webbserverns root. Reservation för att det inte fungerar med WP-versioner senare än 3.7.1.

För att få reda på vilka sidor på din blogg/webbplats som genererar 404 till besökaren kan du kolla i webbserverns loggfil. Men det är överkurs för somliga varför Google är ett enklare verktyg att ta till.

Du har förmodligen ett Google-konto och därmed tillgång till Webmaster Tools. Under “Diagnostics” och “Crawl errors” finns du rubriken “Not found”. Med uppgifter från Webmaster Tools tar det inte lång tid att kopiera/klistra in den webbadress som det är fel på och med hjälp av Redirection ge besökaren en ny sida att besöka.

När du korrigerat måladresserna för inkommande länkar och delar av din blogg dit besökare kommer från sökmotorerna, är det dags att ge sig på de utgående länkarna. Kör du egen installation av WordPress rekommenderar jag Broken Link Checker. Tillägget scannar igenom ditt innehåll och returnerar en lista med trasiga länkar.

Broken Link Checker fungerar tillfredställande men gav t.ex. uppgifter att en utgående länk var trasig, även fast målsajten i själva verket fungerade som den skulle. Viktigt att nämna här är att du bör vänta ett par minuter och låta tillägget arbeta sig genom din sajt. För egen del hittades först bara tre trasiga utgående länkar. En kvart senare hade det antalet ökat till närmare 30 stycken.

Broken Link Checker fungerar tillsammans med WordPress 2.8 3.9+ och lägger sig som en funktion på huvudpanelen. Varje trasig länk kan redigeras utan att du behöver ge dig in i varje enskilt inlägg vilket är riktigt användarvänligt. Du kan välja att ta bort länken helt, modifiera den och få utökad information om länken t.ex. ankartexten.