Vad att förvänta er när ni väntar barn

What to expect (when expecting) är en film som är guld värd att se både innan du blir pappa och efteråt. Filmen tar upp våndor inför detta med att skaffa barn och vad det innebär att leva med varandra under graviditeten.

Jag struntar i att den just nu har 5,4 på IMDB och att det ur ett filmtekniskt perspektiv kunde ha gjorts så mycket bättre. Är du nybliven förälder kommer du att känna igen dig hela tiden och det är det som är tjusningen med filmen.

Vissa scener var faktiskt riktigt jobbiga att titta på. Den där det blir missfall känner jag igen. Upptäckten, resan till sjukhus, väntan, beskedet och hemresan samt hur det påverkar relationen och hur man går vidare efter en sån upplevelse.

The coola papporna som går i parken och förklarar vad som händer när du blivit pappa, var också riktigt bra. Chris Rocks karaktär är med här och det är som om highschool nerds vuxit upp och mött verkligheten. Det sägs en sak där om lycka som träffade mig i hjärtat, att när du är ung trodde du att du var lycklig och nu när du är pappa vet du att du är lycklig.

Ben Falcones karaktär, som upplever att han ständigt måste tävla med sin pappa, var också intressant. Nu är min pappa inte någon stenrik racerförare med en lika ung fru som min. Den här biten av filmen la fokus på mina tankar om min relation till min egen pappa, där jag tycker mig se att vi alltid försöker tävla med varandra och att det hämmar den känslomässiga grund som far-son-relationen borde bygga på istället.

Josefin (min fru IRL) skrattade igenkännande genom filmen. Dialogen på filten när de visar Dirty Dancing (nobody puts baby in a corner) var så talande för hur ni kvinnor tänker. Ena sekunden är det ”nu väntar vi ett tag och växer som par” och en sekund senare är det ”om det inte funkar nu kör vi tre st IVF”.

Fram till förlossningscenerna är filmen bra för par som väntar barn. Förlossningarna går inte att beskriva med ord utan måste helt enkelt upplevas, varför slutet kanske mest är för oss som redan är föräldrar. Hur som helst så är en bra film att fredagsmysa till!