När du reser bort och bor på hotell vill du veta läge, rumstandard, utrustning i rummet, var du kan äta mat, var frukosten serveras, hur stort rummet är, om det finns utsikt att tala om. Du vill veta en massa saker och du ska tänka på allt det här när du beskriver objektet du ska hyra ut!

Låt oss anta att du ska hyra ut en möblerad lägenhet i en svensk storstad. Du kan enkelt beskriva hur rummen är fördelade sinsemellan (antal sovrum, matplats i köket eller inte, antal badrum, om parkering finns osv). Komplettera med sängstorlekar, information om garderober och utrustning i badrummet.

När gästen söker på internet efter en bostad att hyra kommer presentationen av objektet att vara jätteviktigt. Du har bara några sekunder på dig att fånga gästens intresse och måste ha en plan innan du börjar bygga din webbnärvaro.

Du måste tänka som en försäljare och komma med bra argument för varför just din lägenhet är värd att läsa mer om och hyra. Bilder är jätteviktiga och du kan enkelt sprida dina bilder idag via social media. Du kan även ta hjälp av en försäljningsagent/förmedling för utformning av objektpresentationen.

Börja med en sammanfattning
Det är inte konstigt att börja med en sammanfattning, även om du tänker att den ska ligga sist. Sammanfattningen ska du använda för att i 4-5 meningar fånga upp vad som gör ditt objekt unikt, dess huvudegenskaper (t.ex. 2:a i Solna, fyra i Partille eller sommarhus i Båstad) och priset per natt:

Exempel:
Bo förstklassigt i vårt nyrenoverade sommarhus.
Fyra personer sover bekvämt i varsitt sovrum (WC delad).
Fullutrustat kök med microvågsugn och kaffebryggare.
Frukosten hittar ni i kylskåpet och kan vid fint väder ätas utomhus på trädäcket som vetter ner mot stranden.
Priset är per vecka: 5,000 kr inkl moms. Alla bokningar hanteras av “länk till förmedlingsfirma”.

Fram med kameran
Steg två är att utgå från de bilder du ska inkludera i objektpresentationen. Låt bilderna tala för sig själva och komplettera med särskilt viktig information t.ex. om att en soffa som syns på en bild är en bäddsoffa.

Om du har en bild av sovrummen och något är samma i alla rum t.ex. sängmodell, kan du skriva precis just det. Slösa inte med gästens tid genom att upprepa dig.

Lyft fram saker hos ditt objekt som är av värde för gäster t.ex. goda förvaringsutrymmen (garderober, byråer, walk-in-closet). Vi vet alla hur trist det är att inte kunna lägga undan saker ur en resväska, särskilt om man ska stanna flera nätter i rad.

Formaliteterna
Att fotografera och beskriva ett objekt är det roliga. Det mindre roliga är att skriva ner formaliteterna, reglerna som du kräver eller önskar att gästen håller sig till. Det kan vara allt från var de får parkera bilen, om de får tvätta sin bil, om det är ok att de bjuder in andra för t.ex. en grillafton och om de får ta med sig husdjur.

Listan över saker som en gäst inte får göra kan bli ganska lång, särskilt om du är ny i rollen som värd. Det kan löna sig att kompromissa med dig själv på den här punkten. Det viktigaste är trots allt att gästen betalar dig pengar för att temporärt bo i objektet du hyr ut. Alltför strikta förhållningsregler kan skrämma bort en gäst.

Betalningen
Skriv ner rutiner för hur du ska arbeta med betalningen. Ska gästen betala en procent av totalbeloppet i förskott? Hur ställer du dig till att gästen vill betala med utländsk valuta, har du koll på växelkursen, tar du emot annan ersättning än kontanter?

Försäkring
Kolla med ditt försäkringsbolag om du behöver teckna en utökad hemförsäkring.

Bakgrundskontroll
Det här gäller dig som har höga krav på att veta vem du hyr ut till. Sök på nätet efter firmor som utför bakgrundskontroller av privatpersoner. Säkert relevant om objektet du hyr ut har ett värde som inte kan klassificeras som standard.