Nyligen befann jag mig i en Facebook-tråd där mina åsikter om Alfa Romeo Stelvios ratades baserat på att jag är en privatperson och inte en motorjournalist. Först blev jag lite förnärmad, sen landade jag i det och börjat fila på den här bloggposten. Kritik är bra, det gör mig bättre.

Om jag förstod kritiken rätt så var jag inte trovärdig som recensent eftersom min partiskhet och bristande objektivitet präglade hur jag beskrev Alfa Romeo Stelvio efter provkörningen nyligen. Nu har jag funderat flera varv kring detta och kommit fram till följande:

1) Ja, det må så vara att en eller flera personer anser att jag inte är trovärdig, eftersom jag inte är en motorjournalist med pressleg och därmed bunden att följa pressetiska regler och andra förordningar som kan sägas styra hur journalister ska arbeta. Motorjournalister anställda av stora mediehus torde vara bundna av samma regelverk. Rätta mig om jag har fel.

2) Ja, det må så vara att jag med min lilla SUV-sajt inte anses trovärdig i ögonen hos de som jämför mig med motorjournalister. För det är det som jag tror sker här. Jag blir jämförd med en motorjournalist. För att om du ställer mig och min provkörning av Stelvio mot ett test nere i alpmiljö utförd av en motorjournalist som testat bilar de senaste 20 år, kan till och med jag se att den senares recension väger tyngre än vad jag tycker efter en kort svängom.

Trovärdighet för mig handlar om transparens:

  • Att jag är tydlig med att jag, Björn Sennbrink, är avsändaren för SUVTEST som drivs under min firma Sennbrink Kommunikation. Huruvida jag är privatperson eller inte är en definitionsfråga. Om alla privatpersoners åsikter skulle avfärdas blir det inte mycket sagt här i världen.
  • Att jag är tydlig med att jag inte är en motorjournalist. Jag kallar mig motorskribent.
  • Att jag är tydlig med under vilka förutsättningar jag fått tillgång till en bil. Jag lånar bilar. Jag får inte betalt. Om så sker i framtiden kommer det att framgå.
  • Att jag håller mig till någorlunda korrekt svenska i artiklarna.
  • Att jag inte lovprisar en bil utan att ha argument för det. Är något bra så skriver jag det.
  • Att jag inte kritiserar en bil utan att ha belägg för det. Är något dåligt så skriver jag det.
  • Att det är jag och mina upplevelser tillsammans med mina erfarenheter som färgar det jag väljer att publicera. Jag är inte objektiv i sin renaste form. Jag bedriver inte forskning. Jag är partisk och har föreställningar som bidrar till mina vinklingar.

Vad är en motorjournalist?

Definitionen av en motorjournalist är enligt MJK (Motorjournalisternas Klubb): Den som “till professionen är motorjournalist” och som “har kontinuerligt uppdrag i något av de förekommande medierna.” Citaten hämtade från MJK:s sida för medlemsansökan.

En motorjournalist är således en person som är journalist till yrket och som specialiserat sig på att skriva om bilar. En motorjournalist kan dock vara samma sak som en motorskribent. Det är nämligen inte olagligt att utge sig för att vara journalist, än mindre motorjournalist.

Vad är en motorskribent?

De senaste 4-5 åren har det startats flera webbmagasin av privatpersoner (inte sällan med firma bakom) som lånar, testkör och publicerar sina upplevelser av pressbilar samt demobilar. Motorbloggare är en benämning på dessa personer, motorskribenter är en annan titel.

En motorskribent, eller motorbloggare, är till skillnad från en motorjournalist inte bunden av pressetiska regelverk. Det finns å andra sidan inga föreningar, organisationer eller företag som samordnar eller utövar kontroll över vad motorskribenter publicerar. Alla är sina egna.

Motorjournalister och motorskribenter jobbar på sätt vis med samma saker. Skillnaden ligger i styrningen av professionen journalist och icke-styrningen av motorskribenter. Skillnader finns även för i vilken omfattning biltest sker, vad som testas, av hur många, hur länge och med vilka bakomliggande resurser. Inte sällan har motorskribenter färre ekonomiska muskler än vad motorjournalister och deras redaktioner sitter på. Bägge lånar eller hyr bilar av importörer eller generalagenter för att köra, testa, fota, och skriva artiklar för fri eller betald distribution i tryckt och/eller online.

Problem och hinder som motorskribenter möter handlar just nu om att det saknas erfarenhet av att testa bilar. Jag kan påstå att jag är kunnig som biltestare efter tre års verksamhet med SUVTEST. Det vore en överdrift. Jag är fortfarande en novis, en lekman, som saknar all den erfarenhet som motorjournalister i traditionell motorpress har.

Fast alla har vi varit barn i början. Vi med intresset och förmågan att bygga något som kretsar kring biltestande tycker jag förtjänar en chans. Även om det ibland sker på ett vis som avfärdas med att vi inte är trovärdiga. Alla kommer inte att uppskatta oss uppstickare, som generalagenter faktiskt lånar ut pressbilar till. Monopolet som motorpressen haft i många år har brutits. Det är inte konstigt att fotsoldaterna attacker. Vi pissar på motorpressens revir.

En del motorskribenter satsar hårdare än andra. Jag kan på rak arm räkna upp en handfull motorskribenter som jag tror gärna skulle se sin verksamhet växa. Tyvärr är vi alla konkurrenter i dagsläget och utan en stark samordnare och investerare ser jag inte hur motorskribenter inom rimlig framtid kan gå i samlad trupp mot motorpressens högkvarter.

Frågan som kvartstår är dock: Är motorjournalister alltid mer trovärdiga än motorskribenter?

Min personliga uppfattning är att motorskribenter åtnjuter trovärdighet hos tiotusentals bilintresserade. En del av dessa bilintresserade hyser säkerligen samma mått av trovärdighet inför artiklar skrivna av de till professionen verksamma motorjournalisterna.

Det finns för mig inte två läger, där ena lägret avfärdar den ena typen av skribent/journalist och hyllar den andra typen av skribent/journalist.

Detta är dock ren spekulation från min sida. Kanske om vi gör hembesök ala Expressen och frågar alla varför de tycker som de gör att vi förstår detta?

Svaret på frågan om trovärdighet är alltså: Nja, det beror på vem du frågar. Det beror också på var i köpcykeln som en läsare befinner sig. Har de nyss köpt bil? Ska de byta bil? Ska en släkting byta bil?

Det beror också på syftet med valet att läsa vad en motorjournalist eller motorskribent tyckt om en bil. Somliga kanske slösurfar, leta svar på ett fel på sin bil, söker en beskrivning av hur en lampa ska bytas. En del kanske till och med aktivt söker efter testrapporter som innehåller liknelser i varje mening.

Listan med frågor kan bli hur lång som helst och även om vi fick alla svaren skulle vi inte förstå allting.

Jag har i över ett dygn försökt fundera ut det definitiva svaret på frågan om en motorjournalist alltid är mer trovärdig än en motorskribent.

Jag erkänner; jag vet inte.

Det är för många okända variabler i rörelse. Jag kan inte bli helt objektiv inför all den mängd svar som finns där ute.

Kanske att svaret går att finna inom forskningen, någon psykolog som funnit vad det är hos människor som gör att de bedömer X som trovärdigt?