Trevlig sommar med hängslen på för WP-webbplatsen

Sommar. Semester. Sola. Bada. Renovera. Koppla av. Koppla ned. Kanske kollar du din egen webbplats eller företagets WP-webb några gånger under ledigheten, för att du vill ha koll på att WP-webbplatsen är tillgänglig. Fast du behöver inte ha den dunderkollen på din WP-webb om du sätter på den ett par-tre hängslen innan du stämplar ut. Läs hur:

Automatisk backup / Säkerhetskopiering

Börja med att kolla med din webbhotell eller din serverleverantör om de erbjuder backup. Alla seriösa webbhotell erbjuder minst en månads backup. Några gånger har undertecknad nyttjat webbhotellens backuper. Ibland med en närmast total återställning och ibland med onödigt extraarbete pga bristande automatisk backup av WP. Det senare särskilt så när en på en WP-webb publicerar innehåll ofta och om detta sker mellan återställningspunkterna för backuper.

En för WordPress konstruerad backuptjänst är den som förr hette VaultPress och som bytt namn till Jetpack Backup. Du får tillgång till säkerhetskopiering via tillägget Jetpack om du betalar, 340 kr per år för daglig säkerhetskopiering eller 2300 kr per år för realtids-säkerhetskopiering. Läs mer om tjänsten på https://jetpack.com/upgrade/backup/

Automatiska uppdateringar

Denna funktion är inbyggd i WordPress. En duktig WP-konsult kan hjälpa dig att deaktivera automatiska uppdateringar av WordPress-kärnan. Du kan även läsa en guide på nätet om du gör om du vill stoppa de automatiska uppdateringarna av WordPress. Jag rekommenderar att du lämnar auto-uppdateringen aktiv om du inte vet med dig att viktiga plugin eller ditt tema behöver manuell handpåläggning.

Har du en WP-webb som består av teman och plugin som finns i den officiella katalogen bör automatiska uppdateringar inte vara ett problem. Men har du köpt in plugin för ett specifikt behov eller har en tema-utvecklare som inte är på tårna, kan det hända att auto-uppdateringar kraschar din webbplats. Det är här som din automatiska säkerhetskopiering agerar hängsle!

Om du använder Jetpack finns gratistjänsten automatiska uppdateringar av tillägg. Det är en smidig service som sägs dyka upp i WordPress 5.5, se utvecklingsbloggen för alla detaljer om det senare. Här är en video som visar hur skärmen ser ut när du aktiverar auto-update av plugins i Jetpack:

Jetpack driftstoppsövervakning

En (än så länge) gratis funktion i tillägget Jetpack för möjligheten att få mejl om när webbplatsen går ner. Att veta är dock en sak, att kunna åtgärda är något annat. Antingen är du kunnig själv eller så har du en leverantör av tjänsten Fixa-min-WP-webb-helst-imorgon eftersom Min-WP-webb-är-superviktig-för-min-business!


Du kan såklart nyttja dessa digitala hängslen oavsett tid på året, om du av någon anledning inte vill upptäcka t.ex. mitt under en helg att din WP-webb behöver akut omsorg!