Tre plånböckers SUV:ar: Vilken är rätt köp för dig?

Jeep Renegade, Honda CR-V och BMW X5 – Tre olika SUV:ar i tre fullkomligt väsensskilda prisklasser. Samtidigt tre bilar som kan tilltala personer av olika anledningar, andra än nybilspriset. Vilken skulle du köpa?

Jeep Renegade:

Om vi börjar med den minsta SUVen: Jeep Renegade, så är det en trubbigt designat liten krabat som kanske känns mer som en ryggsäck än en bil. Under huven erbjuds små motorer, från enliters till tvålitersmotorer. De senare enbart som diesel. Men att de lyckas krama ur 180 hk ur en 1,3-liters bensinfyra (med turbo) är riktigt intressant.

Nybilspris från 220 900 kr (minsta bensinaren), till 320 900 kr (största dieseln). Renegade ska inte avfärdas som en låtsas-SUV, om du köper en TrailHawk. Då klarar den långt sämre vägar än vad du kan föreställa dig.

Välj en Jeep Renegade om du är på jakt efter en mini-SUV med kaxig utstrålning och om du inte har alltför stora ambitioner att vinna lasta-mycket-tävlingen under älgjakten. Kanske en bil att ha tills din nya Kia Niro EV levereras?

Honda CR-V

Ett steg upp kikar vi på Honda CR-V, ny för säsongen, men med en design som få Honda-kännare misstar för något annat. Förädlad tradition är två begrepp som poppar upp i huvudet när utgående och aktuell CR-V jämförs. Den motorn du ska ha i din nya CR-V är såklart hybriden. Den modellen lanserades i Sverige andra helgen i mars 2019. Nu fylls orderböckerna eftersom hybrid-SUV:ar är framtidens melodi. Rätt biltyp, rätt drivlina.

2019 Honda CR-V Hybrid

Välj en Honda CR-V, med nya hybridmotorn, om du söker en kompakt-SUV i samma liga som Mitsubishi Outlander, Toyota RAV4, Hyundai Santa Fe med flera. Crossovers som är stabilt byggda utan att framkalla associationer såsom köra-ofta-till-vägs-ände (snarare köra-sällan-till-macken).

BMW X5

På toppen finner vi den tyska premium-SUV:en BMW X5. Nu talar vi SUV på riktigt, där bilens storlek i kombination med prisbild och utrustning samt förmåga att tackla offroadkörningen talar starkt för ett köp. Fast å andra sidan får du tre st Jeep Renegade och två st Honda CR-V för samma pengar som en ny X5 (30d).

Men du kan bara köra en bil i taget och om du inte driver en verksamhet med flera förare torde en stor och lyxbetonad SUV vara helt rätt. Tröskeln för att komma in en X5:a är högre men få mer för pengarna. Det är som att jämföra ett äpple med en fruktsallad, där Jeepen är äpplet. Det går liksom inte.

Det du får i en BMW jämfört med en Jeep, eller Honda, är förutom en större bil även en högre byggkvalitet. Jeep kommer säga att deras bil tål att jämföras med BMW. Det är BS, bara för marknadsförarna att slänga sig med. Samma sak med Honda, som i vissa detaljer säkerligen är minst lika bra som BMW. Men det är helheten som spelar roll. Kanske hade en mer rättvis ”jämförelse” varit att parkera Jeep Renegade bredvid en BMW X1/X2 och en Honda HR-V?

Välj en BMW X5 när du inte vill skatta bort vinsten i företaget, när du vill investera i din egen och dina medåkandes säkerhet, när du vill köra bekvämt hela vägen fram till den fällda älgen och när du vill få plats med golfklubborna inför weekenden med frun.

Lär dig mer om dessa tre SUVar: