Toyota Land Cruiser 150 (Prado)

Toyota Land Cruiser 150

Toyota Land Cruiser 150 kör du som vill ha asiatisk driftsäkerhet och framkomlighet i djungeln fram till din bungalow.

Äkta 4×4

Land Cruiser är synonymt med terrängbil och modellnamnet har genom decennier suttit på en rad modeller. Det är t.ex. ingen slump att Land Cruiser är en vanlig syn i Afrika och i tjänst hos FN. Land Cruiser är väldigt kompetent där vägarna är dåliga samtidigt som SUV:en är tillräckligt bekväm för bruk på asfalt.

Komfort ej i par med 200-modellen

Toyota Land Cruiser 150 har en storebror i form av Toyota Land Cruiser 200, som tyvärr inte marknadsförs av Toyota Sverige. 200-modellen är mer komfortbetonad än det robusta 150-varianten. Vill du spara på slantarna vid köpet kan du välja en Land Cruiser 100 med V8-motor, en modell som bl.a. svenska polisen använt sig av. Vill du ha en mer fyrkantigt utseende ska du leta efter trotjänare i form av LJ70 eller BJ75.

Relativt lågt grundpris

Grundpriset i Sverige för 2016 års modell av Toyota Land Cruiser 150 är strax under en halv miljon kronor. Det kan låta som mycket pengar men faktum är att det är ca 100 000 kr lägre än vad du får betala för nya Mercedes GLE, Audi Q7 eller BMW X5.

Motor & Växellåda

Toyota Sverige erbjuder en enda motor (2,8 D-4D Diesel) parat till antingen en sexväxlad manuell låda eller en sexstegad automatisk växellåda. Varianterna heter Legend, Active, BusinessPlus och Invincible. Legend är det enklaste varianter och saknar bl.a. 360-graders kamera, LED-DRL, P-sensorer och flera offroadhjälpmedel.

Toyota Land Cruiser 150:s konkurrenter

Det är få SUV:ar som konkurrerar med bilen om vi räknar bort Audi, Mercedes-Benz och BMW. Deras SUV:ar är mycket mer placerade åt komforthållet och dessutom kostar de ca 100 000 kr mer än Land Cruiser 150. Den största konkurrenten är den egna modellen. En snabbkoll på BytaBil.com visar att du kan finna bara ett par år gamla Land Cruisers med ca 10 000 mil för 100-150 000 kr under nybilspriset. Ska vi tala om andra modeller är det framförallt den (nu snart utdaterade) Mitsubishi Pajero och uddafågeln Nissan Patrol som dyker upp på radarn. Icke att förglömma: Land Rover Discovery.

Läs SUV-tester av Toyota Land Cruiser 150

BBC Top Gear
http://www.topgear.com/car-reviews/toyota/land-cruiser

Teknikens Värld
http://teknikensvarld.se/provkorning-av-toyota-land-cruiser-150-d-4d-123587/

Auto Express
http://www.autoexpress.co.uk/Toyota/Land-Cruiser

What Car
http://www.whatcar.com/toyota/land-cruiser/4×4/review/