bhs vw till salu

En klar novemberafton för tre år sen fick jag skjuts till Skara från Örebro. Väl framme hade mörkret lagt sig och vi styrde fram till bondgården. Där i skenet från den starka ladugårdslampan stod vad som skulle komma att bli vår familjebuss. Att en del brister uppenbarade sig redan vid första provkörningen gjorde inget, det var en perfekt familjebil för våra växande behov och oj vad den har varit användbar.

Bilen såldes ny till Dagens Nyheter. Ett faktureringskort i pärmen för instruktionsboken vittnade om det. När jag några veckor senare var utanför Arlanda för att provköra nya Mercedes X-klass stötte jag på en journalist från DN. Jag berättade om bilen och frågade om DN-papprena i bilen. Jodå, den hade rullat på deras redaktion, en liten flotta av fordon för rapportering från blåljus-händelser.

Faktum är att bilen som “ny” såg ut som en civil polisbil. Mörkblå med duktigt seriös toning av rutorna. Fyra antenner och ett extra backljus. Nu är det senare borta men det här är fortfarande en bil du kan smyga undan med om så önskas. Visserligen kort hjulbas men torde för duktiga mekaniker vara en lämpligt mini-camper-objekt.

Det här exemplaret är till skillnad från många andra VW Transport/Caravelle av generation T4 nämligen inte helt slut invändigt. Lyfter du på gummimattorna är det som nytt. Jag blir lika glad varje gång jag dammsuger bilen. Här har inga blöta kängor fått vila, det är inte fullt med fläckar eller hundhår. Visst är sätena lite nedsuttna men klädseln är befriad från slitage och revor. Bara fickorna på framstolarnas ryggstöd vittnar om att de använts i 20 år, de har tappat lite av sin fasthet.

Innan jag köpte den här bilen sökte jag i månader efter en stor bil. Flertalet sjusitsiga övervägdes och Caravelle sågs alltid som lite för dyr. Faktum är att T4:or inte är direkt vanliga på Blocket. De börjar bli till åren och vissa exemplar säljs illa kvickt. Så när jag en fredag såg vår bil till salu ringde jag direkt. Sa att jag inte kommer att pruta om förra ägaren besiktigade. Bilen gick igenom och affären var i mål.

Målbild

En VW Caravelle VR6 automat med bara tre ägare (fyra nu med oss + en bilhandlare i Tingsryd). Hur ofta får en chansen att köpa det? Åtta riktiga säten, inga nödsäten på tredje raden. Visst har det funnits och kommer att finnas andra exemplar som är i bättre maskinellt skick än denna, som har rullat kortare sträckor och som haft färre ägare. Men om du är frekvent nyttjare av Blocket och särskilt intresserad av T4:or vet du att den starka VR6-modellen sällan kommer ut till försäljning. Enligt car.info finns det bara 67 st av denna modell kvar i trafik. Vår bil är den enda i Örebro län?

45000 kr vill vi ha bilen. Den värderades på bilpriser.se våren 2019, där bilhandlares inköpspris låg på 29 900 kr och bilhandlares försäljningspris låg på 47 500 kr. Det må vara en gammal bil med en del kända brister, men T4:or som bara rullat 22500 mil och som dessutom har den ovanliga (starkare) VR6-motorn – Jag skulle bli förvånad om flera än två-tre stycken kommer ut till försäljning under det kommande halvåret.

En T4:a kan du enkelt bygga om till en mini-camper. Den stora bakluckan fungerar som ett tak. Häng på några magnetfästen och du har som ett stort tält baktill. De kraftigare fjädrarna gör att du kan lasta bilen tungt utan att du får köra som med framhjulen i luften. Motorn gör att vad helst du stoppar in inte gör bilen svårkörd. Den höga markfrigången och ett-hjul-i-varje-hörn ökar dessutom på framkomligheten.

familjebuss

Vi har under 2018-2019 bl.a. bytt bromsskivor fram, bromsbelägg bak, fjädrar (bak, sitter inga frami), motortemp-sensor, fixat en lealös handbroms, fixat ett främre bromsrör, bytt bakre ljuddämpare, köpt en uppsättning nya vinterdäck, bytt batteri, luftfilter, motorolja och oljefilter.

Förstår du vad du köper, har pengar och är seriöst intresserad, sänd ett mejl till sennbrink@gmail.com (uppge ditt riktiga namn och telefonnummer). OBS: Bilen säljs inte direkt, vi är mitt uppe i att leta en nyare, lite mindre 7-sitsbil. Inlägget uppdateras…