SSWC-boken 2010: Läst och kommenterad

SSWC-boken har under några veckor tjänat som inspiration och avkoppling. Nu har jag läst 99% av innehållet och känner ett stort behov av att kommentera utvalda bidrag:

Det bidrag till boken som gav mig störst intresse av att lära mig mer, är det av Thomas Selig (@selig) om hur “social media” kan inkorporeras i en kommuns informationsflöden riktade till kommuninnevånarna samt hur invånarna själva kan bidra till dessa flöden. Vad som händer i Katrineholm skulle kunna hända i vilken kommun som helst och förhoppningsvis får Katrineholm 3.0 fler efterföljare i myndighets-Sverige. Bara vi kan skapa en stabil juridisk grund att stå på? Riktigt bra bidrag till boken!

Ett annat bidrag till boken som är väldigt värt att läsa, är det av Daniel Erkstam om tillgänglighet med fokus på personer med funktionsnedsättningar.

Jag är sen ett par veckor tillbaka vid ratten på en färdtjänstbil och får dagligen träffa samt tala med resenärer som på ett eller annat sätt har en sådan nedsättning. En del sitter med en laptop och jag hör talsyntesen, en annan jobbar på Samhall och hennes dator ser aningen annorlunda ut. Det finns en värld där ute som vi kan lära oss mer från helt klart.

Andra visar inte ett sånt tydligt behov av anpassad teknik men har ändå bidragit till mitt intresse för tillgänglighetsanpassningar. Exempelvis en resenär vars synnedsättning gör det svårt att surfa på nätet eftersom webbmakaren inte byggt sajten enligt WAI.

Vidare är språkanpassningar spännande att kika närmare på, något jag gjorde i våras när jag med ett WordPress-plugin möjliggjorde läsning från höger till vänster (arabiska på interkulturellt.se). Tack Daniel för ditt bidrag till SSWC-boken!

Ett tredje bidrag, av Anna Hass (@glimra), som jag fastnade för handlar om ett samhällsekonomiskt perspektiv på lycka hos människor. Ett exempel i hennes text träffade rakt i mellangärdet eftersom jag snart kommer att genomgå en process som exemplet handlar om. Men texten väckte också tankar kring relationer mellan människor och vad som kom att bli den största känslan att ta med hem från Zanzibar (den om att människor har det svårt materiellt sett men som ändå har en positiv inställning till sin tillvaro). Jag blev så glad efter läsningen att jag drog iväg ett spontant tack via SMS, mitt i natten..

Pernilla Näsfors (driver Openhearted) bidrag till SSWC-boken är också vackert. Själv fyller jag snart 33 och den där 30-årskrisen hon nämner i sin text finns här också. Min kris resulterade i att jag sa upp mig från en fast anställning där tristess och fysiska påfrestningar gjorde att jag bara mådde dåligt. Och vad är pengar när jag tjänar de på bekostnad av min egen hälsa?

Humor på hög nivå bjuder Micke Gunnarsson på i bidraget som är en modell för arbete hämtad från hur grundskolan ter sig strukturmässigt. Texten är lätt att spinna vidare på och det är inte för inte som jag tänker mig att kommunrepresentanter som tar beslut om skolan skulle läsa “Kommunalråd för reform” innan?

Sammanfattning
SSWC-boken är väl värd pengarna och är perfekt för dig som vill få en bild av vad som rör sig i den sociala delen av internet. Absoluta nybörjare på internet kan ha behållning av boken men jag tror att en mer lämplig målgrupp är beslutsfattare inom det privata och offentliga samt alla reklambyråer av rang. Det ser säkert hippt ut att läsa boken sippandes på en whiskey i kuddrummet. Tror bestämt att jag ska beställa ett par till ex och ge bort till behövande.

Alternativ SSWC-film (produktion: Jörgen Bröms)

Posted by Björn Sennbrink

Björn Sennbrink - Bloggare sen 2008, SUV-testare sen 2013, KY-examinerad logistiker 2008, digital marknadsförare hos Contour Air AB, marknadsförings- och webbkonsult i Sennbrink Kommunikation.