Idag torsdag 15 augusti 2013 reser hundratals människor mot Tjäro i Blekinge skärgård. De som reser att entreprenörer, företagare, konsulter, tyckare och vanligt löst folk (anställda). De ska medverka på Sweden Social Web Camp och jag är tyvärr inte där i år.

IMG_4021

Jag var på SSWC förra året tack vare att jag (och Daniel Erkstam) vann FS Data‘s tävling. Det var fantastiskt snällt av FS Data och även om Daniel snarkade en aning så var det väldigt skönt att sova i en riktig säng. Jag har bott lyxigare men det hör inte till. På SSWC möts framtiden och forntiden i en miljö som för många storstadsbor förmodligen känns väldigt exotisk och det är den blandningen av nutiden och dåtiden som gör SSWC så speciellt.

2013 års upplaga av SSWC medverkar jag inte på av den enkla anledningen att min fru arbetar på Formex det här veckoslutet. När jag hörde om att SSWC skulle gå av stapeln just den här veckan blev jag lite besviken. Men samtidigt är det i år min frus jobb som går före alla mina små utflykter.

Jag har haft ett par år med konferenser, hotellnätter, första klass-tåg och taxiresor. Den här sommaren har jag dessutom ett pågående WP-jobb, något jag inte hade för ett år sen.

Det fanns tidigare i våras en möjlighet för oss att bägge åka på det vi mer eller mindre ville åka på. Jag kunde ha åkt till SSWC och min fru till Formex, och mina föräldrar kunde ha varit barnvakt.

När beslutet skulle tas var vår dotter i en utvecklingsfas och vi kände inte att någon av oss skulle vilja vara ifrån henne så länge. Farmor och farfar klarar det säkert, vi var mest oroliga (som alla föräldrar är) över hur Mary-Ester skulle klara av förändringen.

En annan anledning till att jag inte kände någon större lust att åka var talet om att Memoto skulle ha med sig hundra kameror till SSWC (så blev det inte). Memoto är en vidrig produkt, en kamera du bär runt halsen och som fotograferar nästan hela tiden.

Jag vet att det fotograferas och filmas extremt mycket på SSWC men Memoto och Google Glasses för den delen tycker jag är två produkter som lanseras vid helt fel tidpunkt, när NSA, Snowden, övervakning och spioneri är på tapeten. Det finns säkert de som inte har något emot att bli övervakade, fotograferade och filmade. Det finns även de som inte tycker att det är okej. Det var väl i någon bar som en bärare av GG fick sig en snyting för att hen filmade? Bara en sån sak.

Argumenten för Memoto handlar om att du kan hänga kameran på ditt barn, ditt husdjur eller dina dementa mormor. Det finns jättemånga bra användningsområden. Det finns t.ex. jaktgevär som du kan jaga med. Samma jaktgevär kan du använda för att skjuta människor med. Bara för att en sak finns betyder det inte att dess användningsområden allena är bra.

Jag vill kunna vara på SSWC och på andra platser utan att någon fotograferar mig. De flesta har en mobil med kamera men det här är något annat. Det är integritetskränkande övervakning som jag hoppas förbjuds. Det kom en ny lag 1 juli mot kränkande fotografering och det är bra. Vi ska kunna leva våra liv utan att närapå obemärkt bli filmade eller fotograferade.

Så. Nu fick jag ur mig det där om Memoto och Google Glasses. Det kändes skönt. Nu vill jag önska alla som medverkar på SSWC 2013 en fantastisk helg och ser fram emot att följa vad som händer via Twitter!