Sommardäck till SUV

GummiHuset BMW X3

Våren är på väg och det är dags att byta till sommardäck, igen. Ljuset är på väg tillbaka även om vintern bestämt sig för att komma och gå. Det ger tid för att botanisera blanda alla kombinationsmöjligheter däck+fälg som erbjuds. Kanske behåller du däcken från förra säsongen och köper en uppsättning nya fälgar i år?

Det finns idag sommardäck speciellt framtagna för SUV:ar. Michelin Latitude Sport är t.ex. ett däck där Porsche Cayenne stått som referensmodell. SUV:ar av idag är ibland rena sportbilarna och det finns på andra kanten SUV:ar som är rena terrängfordon. Däremellan ryms alla crossovers, kompakt-SUVar och mini-SUV:ar. Det är alltså viktigt att du läser på noga innan du gör en investering.

Bra sommardäck är en investering
Det är kanske inte lika kul att betala för gummi som för aluminiumfälgar, särskilt inte när du kan gå upp i storleken på fälgen om du snålar in på däcket. Rådet är att inte snåla på däcket. När det regnar (för det gör det på svenska sommaren som du vet) sitter du visserligen säkert i din SUV men tänk på att du trots detta kan få vattenplaning. Ett bra däck kan klara upp en sådan situation lättare än ett billigt däck. Du gör valet. Ska du bara köra i stadstrafik och inte spendera dagarna på motorvägen kan ett billigare däck fungera. Stora fälgar på en SUV är nämligen riktigt snyggt!

Fälgar till BMW X3 35d – Bilen testad och omskriven hösten 2013.
Ett fartvidunder med mycket goda högfartsegenskaper. Att snåla på däck och fälg här är bara dumt. BMW:n gör sig dessutom väldigt bra med rejält stora fälgar. 19-tum erbjuder BMW men varför nöja sig med det? En koll hos Gummi Huset ger att BMW:n kan utrustas med exempelvis MAK RAPTOR 20-tums.

Fälgar till Volvo XC60 – En mycket vanlig SUV på svenska vägar. En SUV som precis som BMW X3 sannolikt inte äter alltför mycket grov terräng utöver lerig skogsväg eller snövallar under sin livstid. Återigen hos GummiHuset så kikar vi på det största som är möjligt att få på Volvon. 22 tum är riktigt maffigt, särskilt om du väljer ZITO MDL 8,5×22.