Du har kanske inte hört talas om Rivian tidigare. Det är en liten amerikansk tillverkare som utvecklat en plattform som giganterna vill dra nytt av. Det senaste att presenteras är möjligheten att vända på en femöring. Effektfullt och ja visst känns det lite som att det här är nästa decenniums Tesla?

Att låta hjulen på en sida snurra åt ett håll och hjulen på andra sidan åt andra hållet, är precis hur en stridvagn kan vända snabbt. Det är kanske en marknad för Rivian i framtiden men närmare ligger nog en utveckling mot marknaden för entreprenadmaskiner. För att vrida runt en bil, om än en pickup eller SUV, sliter hårt på däcken.

Om vi ska fasa ut bensin, diesel och “miljövarianter” av de två drivmedlen krävs att jordbruket med tillhörande maskinparker får redskap som är elektrifierade. Du som kör en grävare vet själv hur bra det är att kunna vända där du gräver. Rivians “skateboard” dvs plattform för elektrifierad drivlina kan i framtiden dölja sig under skalet på grävare och andra redskap, i händerna på bolag som har råd att betala för den nya tidens fordon.