När jag var liten knodd hade jag en fascination inför dyra märkeskläder. När jag spenderade hela studiebidraget på en Polo Ralph Lauren-tröja var det lycka på hög nivå. Idag har jag fallit ner i det andra diket. Du tror mig kanske inte om jag säger att mina utgifter för kläder snittar på under 1000 kr de senaste åren.

De stora posterna är för vinterjacka, vår/höst-jacka och skor. Inför vintern 2019 slog jag till på en varm vinterjacka för 999 kr, på Stadium Outlet. Förra sommaren köpte jag ett par tunna sommarskor och en t-shirt för totalt 500 kr.

Kläder är med andra ord ett nödvändigt ont och anledningarna är flera:

  1. Jag jobbar hemifrån och behöver inte klä upp mig för en kontorsmiljö.
  2. Jag jobbar hemifrån och behöver inte ens klä upp mig för att tala med kunder.
  3. Jag har blivit fruktansvärt kostnadsmedveten genom åren.

Och innan jag började jobba hemifrån hade jag en slags uniform, kläder som arbetsgivaren betalade. När jag var ledig satt jag iallafall bara framför datorn och spelade World of Warcraft.

Jag hade en period i början av 2000-talet där jag spendera lite mer pengar på kläder. Köpte några riktigt konstiga plagg bl.a. en jacka för tusen kronor som bestod av plast och något gummimaterial. Den blev stel i kyla och svettig på sommaren. Men den var så cool.

Nu inför sommaren 2019 är det dags att skaffa shorts. Jag gör som förra året. Klipper av ett par långbyxor och köper ett par nya långbyxor. Billiga, på Dressmann, där alla gubbar handlar. Sommarskor har jag sen förra året.

Jag kommenterade nyligen på ett inlägg på LinkedIn om min garderob. Att jag har så lite:

Jag har tre t-shirts som jag växlar mellan. Den äldsta fick jag på en konferens. November 2011. Det börjar gå sönder nu. Men inte så det syns. En köpte jag förra sommaren och en har jag haft några år. Tre tshirts.

Jag har två pikéer som jag växlar mellan. En vinröd med hål under armarna. Men det syns inte. Den andra pikén är vit så att min navel lyser igenom. Den har jag helst under en mörk lite tjockare tröja (något av de 3-4 st som jag kan bära med stil).

På benen har jag två par byxor. Ett par gröna och ett par pepparkaksfärgade. Inga jeans. Jag har även ett par gröve arbetarbyxor för när jag jobbar utomhus. Hur många par byxor har du?

På fötterna bär jag under de kyligare månaderna mina boots. Men inte när det regnar ute. Det är nämligen hål i skorna så jag blir dyngblöt. Men så länge det inte regnar fungerar de alldeles ypperligt.

Just ja! Jag har en kavaj också. Och en svart skjorta som är alldeles för liten. Borde jag köpa på mig nya kläder månntro?

Uppdatering i juli -19: Min fru fyndade en orange luvtröja och en piké-liknande tröja till mig på HM för 120 kr totalt. Luvtröjan går bra ihop med Fristads-arbetsshortsen.