Porsche kör i Mercedes och BMW:s hjulspår med nya Cayenne Coupé

Porsche Cayenne Coupé

Det var högst troligt att Porsche skulle gå hela vägen med sin SUV dvs låta taklinjen falla precis som Mercedes-Benz gjort tidigare med GLE och som BMW gjort tidigare med X6. Audi finns också med på ett hörn med nya Q8 – alla är stora premium-SUV:ar med karaktäristika som hos en coupé.

Cayenne Coupé är allt som Cayenne är bra på, med ett nytt utseende (och bara fyra sittplatser). Porsche själva säger att nya coupén har en mer dynamisk design, en del nyheter på tekniksidan (adaptiv vinge) och att bilen är mer progressiv, atletisk och temperamentsfull…en redan potent utstrålning har förstärkts med ett kraftigare höftparti.

Cayenne Coupé är en absolut nödvändighet. Alla segment och undersegment ska fyllas med minst en SUV-bilmodell. Köpare av Porsche Cayenne efterlyste sannolikt ett slankare utseende, något som Audi levererar i Q8, som Mercedes levererar i GLE, som BMW levererar i X6, som Lamborghini levererar i Urus.

Nu fattas bara att Volvo gör något åt XC90…

Två motorer erbjuds vid försäljningsstarten: Treliters sexa om 340 hk och en V8 med dubbelturbo om 550 hk. Den lilla motorn gör 0-100 km/h på 5,7 sekunder, den stora motorn klarar sprinten på 3,9 sekunder (i par med Mercedes-AMG GLC 63 S).

Svenska priser: 1 464 000 kr för Cayenne Coupé Turbo. 830 000 för den mindre motorn.