Peugeot 3008 SUV

Peugeot 3008 med tillägget SUV vann utmärkelsen Årets Bil 2007. Car of the Year är ett pris som bygger på vad motorjournalister i Europa anser av en skara kandidater. Det är inte ovanligt att storsäljande märken på kontinenten vinner. Sist Peugeot vann var det med 308:an. Att en SUV vinner är snudd på sensationellt och samtidigt talande för att SUV:ar + Crossovers är det hetaste segmentet nu.

Hur som helst, Peugeot 3008 SUV var tidigare en MPV. En grå skapelse för transporter av familjen från A till B. Nu är det dock fråga om mer attityd och utstrålning. Fast du ska inte bli lurad att tro att SUV i namnet betyder framkomlighet. Peugeot 3008 SUV saknar nämligen fyrhjulsdrift.

Nu är fyrhjulsdrift inte alltid vad som efterfrågas av köparna. Många vill ha en SUV utan de nackdelar som en allhjulsdriven SUV kan innebära: Högre förbrukning, högre slitage och fler saker som kan krångla. För Peugeots kvalitetsrykte är inte det bästa. Peugeot säger såklart att nu ska det bli ändring på det senare. Tiden får utvisa om de talar sanning.

Konkurrenterna till 3008 SUV (eller 3008 GT) är Nissan Qashqai, Kia Sportage, Renault Kadjar för att nämna några. Brittiska Carbuyer anger Volkswagen Tiguan som en konkurrent. Den SUV:en kostar dock i runda slängar 100 000 kr mer än vad Peugeot anger som startpris för 3008 SUV.

Läs SUV-test av Peugeot 3008 SUV

The Telegraph
http://www.telegraph.co.uk/cars/peugeot/peugeot-3008-review/

Carbuyer UK
http://www.carbuyer.co.uk/reviews/peugeot/3008/suv/review

BBC Top Gear
http://www.topgear.com/car-reviews/3008/first-drive

Vi Bilägare
http://www.vibilagare.se/test/biltester/provkorning/provkorning-peugeot-3008