Packa inför resa med små barn

Sent på sommaren 2012 gjorde vi vår första bilresa med dottern. Två övernattningar på en plats modell enklare vandrarhem. Det var min fru som stod för packningen och planeringen, utan henne hade vi förmodligen haft en annorlunda weekend. Här kommer vår packlista med kommentarer.

Packa mat och mattillbehör till barn:
Välling, gröt, barnmat, saft, skedar (för matning), tallrikar (djupa plastskålar), nappflaskor, haklappar och barnstol.

Vällingen och gröten kan vara kvar i sin originalförpackningar, det blir lättare då i stunder av stress att ta rätt pulver till rätt vatten(temperatur). Barnmat kan förvaras i en liten kylväska med några frysklampar i och vatten som ska vara varmt kan förvaras i en termos. Barnstolen (från IKEA) tar en del plats men underlättar väldigt mycket vid matning och kan även användas som barnparkering innan och efter matningen. Glöm inte måtten, decilitermåtten och matskedarna!

Packa kläder etc till barn:
Pyjamas, finkläder, strumpbyxor, strumpor, bodys, byxor, mössa, jacka, solskydd, blöjor, våtservetter, blöjpåsar, tvättlappar och skötbädd.
Alvedon, febertermometer etc.

IKEAs svartvitrutiga skötväska som går att vika upp och bli till skötbädd rekommenderas. Det går även att ha andra filtar och underlag med sig, bara dessa har en glansig yta för enkel rengöring. Nummer ett och två från ett barn blir så mycket enklare att bli av om du tänker till lite kring underlaget på skötbädden. IKEAs skötbädd Gullunge är uppblåsbar och kan förmodligen fungera också, om du ids blåsa upp den.

Vilka kläder som ska med varierar säkert. Pojkar har kanske plagg som en flicka inte behöver och vice versa. Om det är stekhett och ni ska vara i solen är solskyddskräm ett måste liksom solhatt för att skydda huvud, ansikte och axlar på barnet. Många ombyten är i vilket fall som helst nödvändigt. Om ni t.ex. matar i en ny miljö finns det mycket att titta på och då är det lätt att maten inte alltid hamnar i munnen.

Vid byte av blöja är blöjpåse bra. Du kan använda hundbajspåsar eller så använder du de genomskinliga påsarna från affären, som du lagt frukt och grönt i tidigare. När du är på resande fot är det inte alltid att det finns bra papperskorgar och byter du på McD är det nog uppskattat om du kan sluta tätt runt blöjan innan du slänger den. Tvingas du byta utefter vägkanten kommer du vara glad att du tog med en plastpåse, det kan lukta konstigt i bilen annars.

Packa till pappa:
Tandborste + kontokort = Kommentar överflödig.

Packa till mamma:
Nattlinne, baddräkt, underkläder, strumpbyxor, minst fem par skor, klänning, t-shirt, skjorta, kjol, balklänning etc etc etc.

Tipset här är att ni ser det att ta med det ni verkligen behöver. Ska ni shoppa en helg, ta med bra promenadskor även om de röda högklackade är snyggare (jag syftar på kvinnan här). Ska ni hänga på stranden är badkläder och handdukar bra att ha, liksom en kaffetermos och kanske något extra ombyte om solen går i moln eller om ni råkar få vatten/kaffe/saft på kläderna. Filt att sitta på eller ännu hellre ett par vikbara stolar kan lätta upp stämmningen.

Runtomkring-saker:
Öronproppar, mobiltelefonladdare, tandkräm, tandborste, deodorant, smink, nappar, nappar, nappar, nalle i dubbel uppsättning, barnvagn, lekfilt och motortidningar.

Sammanfattning
Det går att resa med små barn, så länge de kan sitta flera timmar i en bilbarnstol och så länge som ni tänker efter före. Vår weekend blev riktigt lyckad just tack vare att min fru är så duktig på att planera (när det borde vara jag eftersom jag har en logistikexamen).