Tips för när elen eller värmen försvinner

Vi i Sverige är förskonade från långvariga el- och värmeavbrott. När de kommer blir vi lika förvånade varje gång och många tror jag väntar på att kommunen eller någon annan myndighet ska komma till undsättning. Det är naivt att förvänta sig hjälp den vägen, särskilt om det är myndigheten som är satt ur spel.

Stormen Egon drabbade i början av januari 2015 södra Sverige, med klass 2-varning från SMHI och många elavbrott, blockerade vägar osv. som resultat. Vi som bor i städerna klarade oss bäst, som vi ofta gör när det blåser upp till storm.

Samtidigt är vi stadsbor utsatta i den meningen att vi inte själva kan påverka värmen i våra bostäder lika lätt. Hyresfastigheter byggda för 30-50 år sen är inga underverk när det kommer till isolering. Vi är dessutom beroende av att affärer håller öppet så att vi kan köpa vad vi behöver. Bor du mer isolerat har du kanske en stor frys med mat, en eldstad och framförallt är du van vid avbrott i el och värme?

När det blir strömavbrott: Det första du ska kontrollera om elen försvinner är ditt proppskåp. Har du en jordfelsbrytare som löst ut? Är alla proppar okej? Är det bara du som är drabbad, eller är det mörkt hos grannarna också? När det är kontrollerat kan du ringa till din elleverantör. Om det är ett omfattande elavbrott ska du räkna med att bli placerad i telefonkö. Att kunna ringa är dock inte alla som kan göra. En extra mobiltelefon, alltid fulladdad kan vara bra att ha som backup. Så länge mobilmasterna fungerar bör du kunna ringa med mobilen, även om det här också kan bli trångt i nätet om många ringer samtidigt.

Bra att ha hemma:

  • Extra batterier
  • Tändstickor/tändare
  • Stearinljus (blockljus som står stadigt)
  • Ficklampa (batteridriven eller dynamo)

När elen och/eller värmen försvinner bör du omedelbart tappa upp vatten. Det kommunala vattennätet fungerar enligt tryckprincipen, det kan finnas vatten kvar i ledningarna som du kan samla in. Ha alltid tio liter dricksvatten i PET-flaskor hemma. Det senare sålde slut på nolltid när Örebro drabbades av förmodade tarmbakterier i dricksvattnet. Att ha konserver hemma och t.ex. ett Trangiakök bäddar för att du inte behöver svälta skulle det bli riktigt extremt.