Nu är veden uppe för torkning
Björkved i kaminen när det är tjugo minusgrader utomhus, det gör underverk för mysfaktorn och elräkningen. Så med stigande energipriser köpte vi (på förslag) fem kubikmeter ved. Hela lasset stjälptes av efter påsken i tomtgräns (samfällighetens mark) och inbärningen började direkt. Det är redigt tungt jobb och framåt maj blev allt liggandes när bacilluskan kom åter med full kraft.
Nu i slutet av juli är 90% av veden omhändertagen. Det ligger ett lager kvar närmast marken och fukten i de träbitarna, vetikatten om de ska bo inuti vedboden eller tjäna som grund till kommande säsongs utomhuslavning?
Hur som helst, tänkte berätta om hur jag fick upp veden: Det blev återbruk av bärlinor från rivna altanens tak ihopskruvade med balkar som låg i tomtgräns när vi köpte huset för två år sen. Detta tillsammans med spill från förra årets verandabygge och långa skruvar från samma projekt gjorde vedställningen väldigt billig och det som var tänkt att slängas fick ett nytt användningsområde.
Verktyg: Kofot, skruvdragare, fogsvans, långa skruvar, svett.
Metod:
- En grov balk (ca 12×3 cm) drogs fast i vedbodens ram med hjälp av 15 cm långa skruvar. En rätskiva (långt vattenpass) kom till användning. Inga konstigheter.
- Spillbitar, klossar, i tryckimpregnerat virke fick tjäna som distans utanpå balken och i klossarna drog jag en av fyra bärlinor. Jag placerade klossarna direkt mot marken på några ställen.
- Bärlinorna blev fler och jag ögonmåttade längden. Blev fel på några centimeter men det gjorde inget.
- När trede bärlinan hade skruvats fast tryckte jag in mer balk under alltihop för att det inte skulle braka under vedens tyngd.
- Längst ut satte jag en likadan balk som den längst in. Jag satte den någon cm upp från yttersta bärlinan och skapade en bättre look på avstånd.
- För att veden inte skulle rasa ut åt sidorna använde jag ytterligare bärlinor som skruvades fast i vedbodens bjälkar under utskjutande tak. Detta tillsammans med att ett par gröve bitar i tryckimpregnerat skruvades fast på kortsidorna i marknivå.
Att lava ved är tungt jobb. Två tre stora, några små, jag jobbade på och det var först dagen efter som jag noterade viss stelhet i vänster underarm. Antog först att det berodde på mycket tangentbortsarbete. Men efter att ha lavat vidare dag två så fattade jag att det var veden. Så det blev en liten paus för annat trädgårdsarbete och beslut togs om att peta in tunnare bitar direkt i vedboden. Jag hade redan två hål efter att ha lossat på ett par bitar ytterpanel (ventilation är viktigt för att torka blöt björkved).