Nissan X-trail

Nissan X-trail är Qashqais storebror, bättre på alla fronter helt enkelt och ett förnuftigt köp för dig som gillar Nissans nya formspråk.

Första generationerna av Nissan X-trail hade ett fyrkantigt utseende. Detta var ca 10 år sen och alla som sett en kompakt-SUV av idag vet att den designen är helt ute.

Nissan X-trail i senaste generationen är som en uppblåst Nissan Qashqai: Vass nos, lagom vass i baken och vassa linjer på sidorna. Inte lika vasst som hos Lexus men inte långt därifrån. Nissan X-trail är för dig som vill ha en asiatisk bil med design som liknar Lexus. Inte ett dåligt val.

Grillen kallas för V-motion och den finns nu på alla Nissan-modeller. V-motion bygger på tanken om att alla modeller från Nissan ska kännas igen. Samhörighet helt enkelt på samma vis som med Kias tigernosgrill, Volvos klassiska logga och Mercedes stjärna.

Framlyktorna har en snarlik skärning som på Qashqai. Den stora skillnaden i fronten finns i mängden plast mellan framlyktorna och dimljusen. X-trail har mer klassiskt utseendet, Qashqai är kanske lite mer futuristisk framtill.

Baktill bjuder X-trail på ganska stora ljusinsatser med klarglas. Tankarna går till tidiga generationer av Lexus RX och det är lätt att ta fel mellan dessa två SUV-modeller. Jämfört med Qashqai är baklyktorna större på X-trail.

Likheterna med Qashqai går igen inne i kupén. Det är samma utseende på instrumentpanelen med bara små skillnader i var vissa knappar är placerade.

Nissan själva har svårt för att definiera X-trail som en crossover eller en SUV. Här görs bedömningen att X-trail är en crossover med hjälpligt påklistrad SUV-attityd. En kurvigt formad kaross som vilar på terrängovänliga 19-tumsfälgar, vad tycker du själv? Sätena, som Nissan beskriver som inspirerade av gravitationslöst tillstånd i rymden rymmer upp till sju sittande.

Läs SUV-test av Nissan X-trail

Expressen:
http://www.expressen.se/motor/nissan-x-trail-en-klok-suv-for-asfalteread-yta/

Teknikens Värld:
http://teknikensvarld.se/provkorning-av-nissan-x-trail-16-dci-4×4-150911/