Nyligen deaktiverade jag möjligheten att kommentera på mina uppladdade YouTube-klipp. Det finns några bra kommentarer men det mesta är direkt elakt, postat via anonyma användarkonton dvs konton där det inte går att se vem som har kontot.

Jag har valt att ha mitt riktiga namn som användarnamn publikt på YouTube. Jag tycker att transparens är bra och när jag lägger kommentarer gör jag det med kunskapen om att det jag skriver kommer att kunna kopplas till mig som person. Att sitta och trolla på tuben känns inte relevant och faktum är att mina kommentarer ibland påverkar hur ofta YouTube-klipp visas i SERP:en (delning och favorisering av YouTube-klipp påverkar dessutom bildsöket på Google).

Näthatsdebatten tänker jag inte röra vid närmare här utan istället visa upp något av vad som som YouTube-användare kan få uppleva. Det är för det mesta ganska trist att kolla inkorgen efter kommentarer på egna uppladdningar, eller uppföljningskommentarer på mina kommentarer. Så här kan det se ut:

youtube-comments

Ovanstående skärmdump visar en konversation mellan mig och en för mig okänd person. Jag kollade tuben med min dotter och i mitt flöde finns en filmmakare. Min dotter blev alldeles stel när hon såg den klippet så jag började med en svordom och skrev sen vad jag tyckte. Uppföljningskommentaren var som jag förväntade mig.

Del #1 i en serie blogginlägg där jag visar upp näthat ur mitt perspektiv på sociala medier.