När är det bra att sälja sina aktier?

När är det bra att sälja sina aktier?

Jag är inte en day-trader men när det händer mycket i ”mina” aktier är Avanza-appen igång flera gånger på en dag. Köpa, sälja, köpa osv. eftersom det med tiden och tack vare (kostsam) erfarenhet gjort att jag sett min portfölj stiga i värde med 50% på ett år. Jättekul nu men jag är den första att erkänna att börsen genom åren inneburit en hel del förluster. Mycket av det senare på grund av okunskap om när man ska sälja sina aktier.

TLDR: Du säljer dina aktier när du gjort den vinst du vill ha eller när din nedre smärtgräns är nådd.

  • Sitt still i båten.
  • Lägg inte alla ägg i samma korg.
  • Köp i dippen.

Du har säkerligen hört eller läst alla påståenden kring småsparare vid det här laget. Att vi är ”avanzianer” som är naiva, som säljer ut oss vid nedgång och som köper baserat på lösa rykten.

Må så vara för somliga. Jag har själv varit en person som gått mer på vad andra tyckt än vad jag själv vetat.

Det är lätt att dras med i en pump-n-dump. Det finns inga nyheter om bolaget eller aktien i fråga. Kursen rusar och FOMO slår till. Här finns det tillfälle att tjäna snabba cash. Och så rasar aktien inom 1-2 timmar. Ibland ännu snabbare.

Avgrunden är djup och eftersom du pumpat in allt ditt kapital i en enda aktie ökar förlusten extremt snabbt för hela din portfölj.

Du får panik. Du ser alla dina besparingar försvinna.

Du säljer.

Och det är så du förlorar pengar på börsen.

Visst, det kan även hända i ”stabila” bolag, att det går åt pipsvängen utifrån t.ex. en rapport som lämnas, prognoser som slaktas och tillväxtsiffror som pekar nedåt.

Fast över tid tenderar bolag vars aktier som bygger på fundamenta att återhämta sig. Det kan dock ta många år om det vill sig illa. Andra återhämtar sig aldrig. En del aktier når inte ens upp till sin IPO (hej Telia).

Viktigt: Allt som publiceras på BjornSennbrink.se om ekonomi, sparande och investeringar ska ses som information, inte som individuell rådgivning, inte som köprekommendationer, inte som säljrekommendationer. Du är själv ansvarig för alla beslut och följder rörande hantering av dina pengar. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Pengar du satsar i aktier, fonder, bostäder, fastigheter eller andra saker, kan minska i värde.

Så…när ska man sälja sina aktier?

Du ska börja med att bestämma dig för önskvärd avkastning. När jag investerar i volatila, snabbrörliga, aktier där de fundamentala värdena inte finns, är mitt avkastningskrav 25%. Om en aktie ökar i värde med 25 procent trycker jag på säljknappen. När jag investerar i bolag vars aktier rör sig långsammare (1% upp på en dag istället för 30% upp på en dag) säljer jag ogärna vid 25%, det är aktier som är ämnade att finnas kvar i portföljen under lång tid. Bara i nödfall kan jag sälja för att frigöra kapital för att average down i en aktie som faller, men där jag tror på uppgång.

Och bara för att jag sålt en aktie en dag betyder det inte att jag inte återvänder dagen efter.

Under våren 2021 var det en aktie som steg kraftigt (på rykten), jag nådde 25% i avkastning, sålde allt. Senare samma dag köpte jag in mig igen, nådde 25% i avkastning på ett annat belopp, sålde och fortsatte så flera turer. Variation i antal aktier såklart eftersom kursen inte vill gå ner. Till slut gick aktien tillbaka och jag missade visserligen toppen med sålde av på vägen upp dit. Det kändes bra.

I andra diket finns det förluster. Det är investeringar som gått och blivit sura. Där det inte spelar någon roll hur mycket du köper. Aktien vill inte gå upp. Här har jag suttit kvar i båten för länge, flera gånger. Det har ofta lett till att jag klivit ur på alltför djupt vatten dvs att jag sålt med förluster. Bara för att ett år senare se aktien stiga till och förbi den nivå jag köpte för förra året.

Is i magen är av yttersta vikt när du tar risker på börsen.

Precis som jag och alla andra tyckare om aktier säger; investeringar kan öka och de kan minska i värde. Du måste vara beredd på det senare. Annars kan du stoppa in pengarna på bankens nollräntekonto och låtsas att inflationen är en avgift du betalar för att ha dina pengar relativt säkra. Relativt eftersom köpkraften minskar pga inflation.

Frågorna du måste ställa dig är: Ska jag ta en risk genom att placera mina pengar på börsen i aktier, fonder eller något annat finansiellt instrument? Eller ska jag stoppa pengarna i madrassen och hoppas på att inflationen inte äter upp alltför mycket av min framtida köpkraft?

Jag har inte svaren på din och miljontals andra människors situation.

Det finns en trygghet i att se ett saldo som består, ett som inte minskar synbart i värde och ett belopp som hela tiden ökar med nya insättning. Fast på lång sikt, 10-20 år, kommer besparingen att minska i värde. Men det ser du inte idag.

Det är som med värdeminskningen på en bil. Den märker du av först när det är dags att sälja. När du äger bilen har den ett värde för dig. Vad det egentligen kostar att äga bilen är för somliga höljt i dunkel. Eller så är du som undertecknad; en person med mycket bra koll på faktiska och latenta kostnader. Kanske därför jag kör runt i en 12 år gammal Citroen istället för att sitta bunden i ett 36-månaders leasingavtal. Bil som bil.

Pengar som pengar?