..en sisådär 8-9 år gammal tror jag det var, så brukade vi ibland på fredag och lördagskvällarna åka hem till farbror Göran och låna hans VHS-bandspelare. Det var en redig klump kan jag lova, tung som bly och toppmatad. Jag fascinerades ofta över hur mjukt inmatningsfacket liksom gled upp ur videon.

När vi hade VHSspelaren i bilen, Volvo 244, åkte vi till BP-macken på andra sidan bron. Där fick jag välja film i ett sånt där snurrställ som idag används för att sälja vykort. Utbudet var täligen skralt men det var video(!). Väl hemma så bänkade vi oss framför tjock-TVn och avnjöt någon komedi eller äventyrsrulle. Kvällen var räddad.

Häromdagen när jag letade efter något att kolla på bläddrade jag, jag klickade på skådespelarnas namn, jag kollade trailers och till slut valde jag en film som var urusel. Jag stängde av och kollade på Vice istället. Allt inom loppet av några minuter, samma tid som förr gick åt till att transportera mig, först till farbror Görans lägenhet ovanför konditoriet och sen vidare till macken å hem igen. Var filmen dålig då så fanns det inga andra val förutom det vi redan sett till leda t.ex. Dirty Dancing med svajande ljud.

Idag efter middagen satt jag vid den här datorn och lärde mig om Datafeedr. Min dotter satt kvar vid köksbordet och kollade på Alfons Åberg, på en skärm, streamandes video från en server i USA, till vårt kök och in i den fantastiska uppfinningen iPad.

Dottern vet att hantera YouTube nu. Hon brukar klättra upp på våra stolar, lägga sig över bordet och trycka på paddan. När hon inte vill se Alfons längre byter hon till Pettsson & Findus, eller Nalle Puh. Hon är 2 år och 2,5 månader gammal. Hon blandar ofta ihop “appen” med “nappen”, där appen är frugans gamla iPhone 3GS som hon brukar spela Toca Boca på.

När hon senare är i min ålder (36) kommer hon att se tillbaka på tiden med iPad 4 med förakt: Hur kunde folk bära runt på de där dunderklumparna när vi idag har lövtunna, böjbara, skärmar. Och vem kom på idén om att vi skulle bära runt på kreditkort när våra implantat sköter den biten åt oss, vi bara lastar i det vi vill ha i kundvagnen och på väg ut ur affären scannas alla produkter automatiskt, chippet i varje kartong vet var det befinner sig och nu talar de om att blanda ner små nanorobotar i juicen så att vi kan uppnå optimal hälsa..