Mini-SUV:ar 2016/2017

Här presenteras ett urval av mini-SUV:ar i Sverige av 2016/2017 års modell | Publicerat 18 maj, 2016.

Mini-SUV:ar spås utgöra en stor del av tillväxten i SUV-branschen de kommande åren. Det är lätt att förstå. Du köper en liten SUV, en mini-SUV, som ger sken av att vara kompetent offroad men som i själv verket bara hjälpligt klarar av det. Du köper en livsstil, en tuff liten bil helt enkelt. Det är dessutom inte alltid så att bilen har fyrhjulsdrift tillsammans med den motor och växellåda som du vill ha. Därför är det alltid bra att inhämta kunskap innan om den eller de mini-SUV:ar som du överväger att köpa eller teckna avtal om privatleasing för.

1) Suzuki SX4 S-CROSS
Suzuki själva marknadsför SX4 som en ”familjebil med crossoverfunktion” vilket skvallrar om att det här är en riktig mini-SUV dvs se cool ut, inte klara av riktig offroadkörning. Samtidigt känns SX4 som en ärligt marknadsförd bil, inget trams om att den är mer än vad du ser. En slit-och-släng-bil för dig som inte vill betala för mer än ”en känsla av kvalitet och körglädje”. Två- eller fyrhjulsdrift erbjuds. Pris från 155 900 SEK.

2) Audi Q2
Nyaste minstingen från Audi, under Q3 i storlek. Vid lansering i Sverige hösten 2016 finns 6 motorer tillgängliga att välja på. Minsta motorn är en TFSI med tre cylindrar (116 hk). Därefter är det 1,4 liters TFSI med 150 hk och en större tvåliters TFSI med 190 hk. Tre dieselmotorer: 1.6 (116 hk) och 2.0 liter (150 hk och 190 hk).

Audi Q2 har plats för fem passagerare och ett bagageutrymme på mellan 405 och 1 050 liter. Tillval finns såsom elbaklucka och tredelat ryggstöd i baksätet med genomlastningslucka. Audi Q2 finns med ett ESC Offroad-läge för tuffare körförhållanden och har en markfrigång på 20 centimeter.

3) Fiat 500X
En italiensk-amerikansk mini-SUV som delar plattform med Jeep Renegade. Söker du en fyrhjulsdriven variant av Fiat 500X ska du leta efter beteckningarna Cross/Cross+ och då finner du bil som dessutom har påklistrade terräng-attrialjer t.ex. hasplåt (av plast). Bensinmotor: 1,4 liters turbo (140 hk, framhjulsdrift). Dieselmotor: 2,0 liters med manuell låda eller 9-stegad automat (fyrhjulsdrift). Pris från 213 900 SEK.

4) Lada Niva
Nix, inget skämt. Du kan köpa den ryska klassikern Lada Niva 2121 som ny i Sverige via http://www.ladasverige.se – Perfekt för dig som suktar efter en Land Rover Defender men som helt enkelt inte har råd. Du får en oerhört spartansk bil med föråldrad teknik, låg effekt och hög förbrukning samt usel krocksäkerhet. Ett alternativ till Lada Niva kan vara att du köper en VW Golf IV och monterar en höjningssats.

5) Skoda Yeti
Detta är en typisk mini-SUV, en fordon med många användningsområden men inte ett fordon för seriös offroadkörning. 2016 finns bilen i ett ŠKODA Yeti Monte Carlo-utförande där färg- och materialval skapar illusion av terrängfordon, inte så pjåkigt faktiskt. För dig som inte vill sticka ut finns den mer sansade Outdoor-varianten med ett instegspris på 204 000 SEK med bensinare 1,2 TSI 110 hk och 6-växlad manuell låda. Vill du ha 4×4 börjar priset för en ny Skoda Yeti på 229 600 SEK (1,4 TSI 150 hk 6-växlad manuell).

6) Honda HR-V
Ska inte blandas ihop med den omåttligt populära CRV som Honda lanserade 2012. HR-V fanns faktiskt på svenska marknaden i sin första generation. Nu är det dags för en mer för tiden designad mini-SUV i Honda HR-V:s andra generation. Bensinmotorn är på 1,5 liter och kan fås med manuell låda eller CVT. Dieselmotorn är på 1,6 liter och finns med manuell växellåda. Pris från 184 900 SEK.

7) Jeep Renegade
Delar plattform med Fiat 500X. Jeepen är dock bilen du väljer om du prioriterar offroadkörning framför design. Renegades box-form döljer en mini-SUV som i sitt Trailhawk-utförande är rejält kompetent utanför vägen. Kika på Jeeps webbplats i listorna för de olika modellerna vad som ingår.

8) Renault Captur
För dig som vill ha något större än en Clio men som inte vill köpa den större och dyrare Renault Kadjar. Captur har många likheter med Clio (lika tråkig att köra) men är som sagt en större bil. Captur kan fås i en rad udda färger med ett tak som bryter av färgmässigt. Det finns två bensinmotorer att välja på: Energy TCe 90 och TCe 120 EDC (sexväxlad dubbelkopplingsautomatlåda). I skrivande stund finns inga dieselmotorer till Renault Captur, vilket är synd. Pris från 153 900 SEK.

9) Opel Mokka
En mini-SUV som även säljs under Chevrolet som Trax och under Buick som Encore. Invändigt en bil som ger känslan av att ratta någonting större. Utvändigt har Mokka en muskulös uppsyn. På motorsidan finns det 2016 två bensinsnurror (1.6 ECOTEC 115 hk & 1.4 Turbo ECOTEC 140 hk) och en diesel (1.6 CDTi ECOTEC 136 hk). Vill du ha en fyrhjulsdriven Opel Mokka är du begränsad till en manuellt växellåda, men antingen bensin- eller dieselmotor. Pris från 179 900 SEK (minsta bensinmotorn).

10) BMW X1
Första generationens BMW X1 såg inte ut som någon annan mini-SUV. Den nuvarande, andra generationens BMW X1 ser mer ut som storebror X3. Andra generationens BMW X1 är omskriven i detalj på SUVTEST tidigare: SUV-presentation – BMW X1.

11) Mercedes-Benz GLA
Den minsta SUV:en från Mercedes, med många drag från A-klassen. Kan köpas med eller utan fyrhjulsdrift. Sommaren 2016 säljs Mercedes GLA i 10 st olika utföranden exkl. individuella tillval och paket. Minsta bensinmotorn får du i GLA 180 och den starkaste motorn är också en bensinmotor med fyra cylindrar, effekten i Mercedes-AMG GLA 45  är dock hela 381 hk.
* Bilen testades i augusti 2014, läs SUV-testet av MB GLA 220 CDI.