Eric Tapper – min låtsasmorfar – är död. Eric kom in i våra liv för mer än 20 år sen efter att min morfar hade lämnat min mormor för en annan man. Eric var en god make, en hyvens prick, händig som få och stor fantast av franska bilar.

Jag minns inte det exakta årtalet men jag minns att jag var på Rådhuset i Örebro när mormor och Eric gifte sig. Jag minns tydligt att jag själv reste med mormor och Eric till Grövelsjön och att jag återvände till Grövelsjön några år senare tillsammans med resten av min familj.

Jag minns att Eric var en hejare på att snickra. Jag tyckte om att vara med honom i det lilla förrådet, att se alla verktygen prydligt upphängda på väggen och att höra honom berätta om hur man kunde skapa saker.

Eric byggde en hel uteplats på Granitvägen 31 i Örebro, han skapade en myshörna och innan huset såldes satte de upp en friggebod.

Jag minns Eric som en omsorgsfull person, som ville att vi barn skulle ha det bra. Vi spenderade även tid tillsammans med vår riktiga morfar också men det känns så här i efterhand som en mer mekanisk upplevelse. Att vara med Eric däremot var mer omsorgsfullt, kärleksfullt.

Eric fick inga egna barn. Jag vet inte varför men jag vet att jag och mina systrar kom att bli hans inofficiella barnbarn. Därför var det tråkigt att se honom bli gammal så fort. Hans minne svek honom och med det kom temperamentväxlingarna. De sista årens möten blev mer reserverade, det gick inte att föra långa samtal och samtidigt var han samma gamla goa gubbe som han alltid varit.

Jag är lyckligt lottad. Jag är 37 år och Eric var den första att gå bort. Min farmor, farfar, mormor och morfar är alla i livet. Sen att de är redigt gamla, glömska och virriga är bara naturligt. Vi ska alla den vägen vandra och jag minns en dam från färdtjänsten som beskrev det hela så tydligt: Att först går vi på barndop och bröllop. Sen lever vi våra liv. Sen går vi på barndop och begravningar. Sen är det slut.

Eric gick bort i sviterna efter en operation som blev nödvändig efter en fallolycka. En man som inte kan tänka klart gör ibland saker som orsakar stora skador. Om du redan är trött och svag orkar inte kroppen med att återhämta sig. Erics envishet blev hans död.