Mercedes-Benz G-klass

Mercedes-Benz G-klass är en oerhört kantig SUV med superb’a terrängegenskaper. Karossen har inte ändrats nämnvärt sen 1979 och modellen uppskattas av såväl arméförband som ryska maffian och oljemiljardärer.

G 350 d är instegsmodellen för 853,000 kr. Nästa steg uppåt är 500-modellen med V8 på 387 hk (530 Nm) för 1 miljon + åtta tusen kronor. För dig som vill slå på stort finns det två AMG-modeller + den extrema G 500 4×4² (Squared) för mellan 1,3 MSEK och 2,5 MSEK exklusive tillval.

Detta är med andra ord sanslöst mycket pengar fast å andra sidan tenderar andrahandsvärdet för begagnade Mercedes G-klass stå sig bra, iallafall i Sverige. Gör en sökning på BytBil.com så ser du själv. För 400-500-tusen kronor kan du idag köpa en G-klass med upp emot 15 år på nacken.
G-klassen är en terrängmonster för seriös offroadkörning. Bilen passar även företag som söker en robust bil för t.ex. arbete i skogen, på dåliga skogsvägar och där det inte finns någon väg alls. Tack vare att bilen är relativt smal får den plats mellan träden. Svenska försvarsmakten har t.ex. flertalet varianter av Mercedes G-klass.

Mercedes-Benz G-klass, Geländewagen, är bilvalet för dig som avverkat mer normalt designade stora SUV:ar. Du har kanske kört GLS några år och känner att den inte riktigt är så hardcore som du trodde när du köpte den. Den har ju trots allt bara en hel resväska med elektroniska hängslen.

Eller så kommer du från de brittiska öarna och vill köra tyskt men samtidigt känna förardörrens armstöd massera dig i svanken. Du sitter som bekant som ett med dörren i din Ranger Rover. En Defender känns som ett nerköp, särskilt med tanke på att en übersvag dieselsnurra inte är ett under av körbarhet.
Nej, nu ska det köras V8 bensinmotor och en G500 känns sjukligt relevant. Den har dessutom en kaross som skuren med laser ur ett block granit. Ful eller brutal, du väljer. Vad kan vara fel efter nästan 40 år i produktion?

Läs SUV-tester av Mercedes G-klass

Provkörning av Mercedes G 500 4×4²
Provkörning av Mercedes G 280 CDI Professional
Mercedes G 63 AMG – rapport från provkörningen
Provkörning: Mercedes G300 CDI Station Wagon

Kolla på YouTube-klipp med Mercedes G-klass


Priserna är de officiella i Sverige, hämtade 7 juli 2016.