När du är ungkarl (eller singeltjej) så är livet mycket lättare på många plan. Du får t.ex. själv bestäma vad du ska äta, när du ska äta och om du ska göra det vid datorn, på restaurang eller vid köksbordet.

Att planera matinköpen är en sån sak som min fru varit duktig på i flera år. På sistonde jag har blivit tillfrågad (finare sätt att beskriva “beordrad”) om vad vi ska äta de kommande två veckorna. Vi (eller snarare; min fru) storhandlar för två veckor i taget. Det ryker ett par tusenlappar men vi kom fram till att vi sparade ca 1500 kr per månad på att göra sådana större inköp lite mer sällan.

Saker som går bort direkt är hämtpizza, kebab, McDonalds, falukorv och köttbullar. Egentligen allt halvfabrikat är förbjudet hemma hos oss. Nu när vi har ett barn hemma handlar vi köttbullar igen men det ska vara ett undantag på matbordet.

Mina förslag till maträtter brukar vara:

Pannkakor (Svenska)
Pannkakor (Amerikanska)
Enchiladas
Köttfärssås

Det säger en del om hur min kost såg ut innan jag blev en gift man i januari 2008 :)

Skillnaden mot att göra matlista idag och jämfört med tidigare är att vi nu utgår från själva maträtten. Tidigare köpte jag maten utan att tänka så noga på vad jag skulle laga för något när jag kom hem. Det har jag hört från andra är ett vanligt betéende. Det kostar på att göra så i längden kan jag meddela.

Börja alltså med att bestämma vad du ska äta, kolla hur det tillagas och därefter köper du vad som behövs. Gör så för familjefridens och hushållsekonomins skull!